Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Soerense Broek

Een Stief Kwartiertje: Soerense Broek

Laatst fietste ik langs het Soerense Broek. U kent het wel; het is het nieuwe natuurgebied bij Laag-Soeren aan de overkant van het kanaal. Op een paaltje zag ik een roodborsttapuit, een volwassen man. U kent die wel, een vogel met een mooie rode borst en een witte halsband. Hij keek uit over het natuurgebied in de hoop dat de nieuwe natuur hem ook iets te bieden zou hebben.

Aan de overkant van de weg lag een bankstel in de droge sloot. Een droge sloot kent u inmiddels en een oud bankstel waarschijnlijk ook. Het bankstel had zicht op het landbouwgebied; een bankstel zit ook wat dichter bij de mensen.
Het tafereel geeft aardig weer hoe het er tegenwoordig in de natuur aan toegaat. Het Soerense Broek is een natuurgebied in wording. Er wordt selectief gemaaid en de geselecteerde koeien worden geacht selectief te grazen, zodat er natuur ontstaat zoals dat in de beleidsnota staat opgetekend. Vrijwilligers helpen de natuur een handje door het gebied te ontdoen van brutaal opschot, dat de uitgangspunten van de beleidsnota negeert.
Een bankstel in de sloot wordt niet als natuur gezien, hoewel het inmiddels bij een aantal mensen tot natuurlijk gedrag is verworden om de spullen waar ze vanaf willen, in de natuur te dumpen. Dat blijkt aanmerkelijk goedkoper dan het naar de stort brengen. De natuur is een buitengewone stortplaats; het is een circulair systeem, alles wordt gerecycled als je de natuur maar tijd gunt. In deze snelle tijd lukt het de natuur helaas niet een bankstel geheel op te nemen, al doen de braamstruiken nog zo hun best.
Inmiddels is duidelijk dat boswachters tot de grootste afvalverwijderaars van het land zijn gepromoveerd, hoewel de boswachters het niet als een promotie ervaren. Het zijn echter heel actieve opruimers, ze besteden tegenwoordig de helft van hun tijd om hun natuurgebied te reinigen. Het inzamelen van afval hoort inmiddels tot hun natuurlijk handelen.

Afgelopen zaterdag was de natuurwerkdag, ook in de Soerense Broek neem ik aan. Overal en dus ook in onze regio zijn heel veel vrijwilligers tegenwoordig actief in de natuur om te redden wat er te redden valt.
Enerzijds gaat het goed in ons land. Het water wordt schoner en er komt meer leven in, er komt meer natuurgebied bij en veel mensen zijn zich bewust van het belang van een rijke natuur als onderdeel van een goed milieu, ze voelen zich boswachter in de oorspronkelijke zin. Anderzijds gaat het met het dierlijk leven, vooral met de insecten, niet goed en dat heeft een grote invloed op onze planten; het ecosysteem is immers een samenhangend geheel van allerlei organismen die in een bepaalde biotoop een levensgemeenschap vormt. Wij mensen beseffen nog te weinig dat wij ook onderdeel zijn van dat systeem.

Alles moet circulair worden willen we de aarde redden. De berichten van de laatste dagen zijn alarmerend. Ondanks alle mooie initiatieven en de inzet van veel mensen kachelen we toch achteruit. Onze consumptieve levensstandaard vraagt dringend aanpassing.
De praktijk is echter dat we – bij wijze van spreken – met de auto naar het Soerense Broek rijden om van de natuur te genieten en nemen en passant het oude bankstel mee dat we aan de andere kant van de weg deponeren. Het wordt wel opgeruimd, weten we, terwijl de roodborsttapuit zingt. Op de terugweg praten we over de volgende vakantie, waarschijnlijk Portugal, vanwege de mooie natuur. Je vliegt er voor een habbekrats heen.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Business & Shopping: Nieuw verplicht energielabel vanaf 1 januari

DIEREN – Iedere woningeigenaar is op straffe van een boete verplicht om bij de overdracht …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.