Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: IJkpunt

Een Stief Kwartiertje: IJkpunt

Regels zijn er nu eenmaal om nageleefd te worden. Nagenoeg iedereen zal dat beamen om vervolgens te bezien in hoeverre bepaalde regels, die weigeren te stroken met ons eigenbelang nog enigszins op te rekken zijn, zodat het eigen belang verzekerd is en ons geweten gesust. Maar voor het oor van het volk vindt eigenlijk iedereen dat het goed is dat er regels zijn, anders wordt het een chaos, al zal er nog best een anarchist rondlopen die ervan overtuigd is dat vanuit de chaos een betere ordening ontstaat dan door regelzuchtige ambtenaren bekokstoofd. Regels kunnen bescherming bieden, maar ook beperkingen opleggen, het zijn slechts pogingen tot ordening.

Zo bestaat er in het dorp Rheden een bestemmingsplan dat zegt dat je een huis mag uitbouwen tot een bepaalde grens. In feite geldt die regel ook voor de andere dorpen maar in Rheden is die grens nu echt gevonden, er is een piketpaal geslagen. Die paal gaat dwars door een slaapkamer van een pleegkind heen en heeft een trauma opgeleverd in de hele buurt.
Uiteindelijk is zelfs de rechter eraan te pas gekomen en die heeft geoordeeld dat de gemeentelijke piketpaal terecht door de ambtenaar dwars door de slaapkamer is geslagen onder het motto: tot hier en niet verder. De slaapkamer is boven een nieuwgebouwde garage, maar die staat een meter buiten de bouwgrens. Het schijnt dat er geen opzet in het spel is en de aannemer gewoon een fout heeft gemaakt. Een aannemer heeft nu eenmaal verschillende duimstokken en dus verschillende maatstaven. Hij erkent echter de vergissing en wil het herstellen, maar de hele buurt vindt dat de uitbouw bijzonder geslaagd is en dus het algemeen belang dient. De rechter en de ambtenaar vinden van niet en zijn bang voor precedentwerking, wat wil zeggen dat iedereen zelf de bouwgrens bepaalt.

Nu is het juist de kunst van handhaving om te bepalen of een regel het algemeen of een specifiek belang dient of schaadt; een regel is er immers ter bescherming van iets en niet ter bevoogding. De kracht van het uitvoeren van beleid is te bezien hoe de specifieke situatie zich verhoudt tot de regelgeving en in het onderhavige geval zegt de goegemeente dat de uitbouw fraai is en niemand tot last, maar de gemeente en de rechter vinden dat het algemeen belang in het geding is.
Er is een spreekwoord dat luidt dat de uitzondering de regel bevestigt, maar er is lef voor nodig om de specifieke situatie tot uitzondering te verheffen en zo toch het eigen beleid in stand te houden. Wanneer regels tot dogma´s worden verheven verkrampt de samenleving.

Je kunt een regel zien als een ijkpunt, dus een referentiepunt. Het aardige van een referentiepunt is dat je er altijd omheen kunt. Dat blijkt in de gemeente Rheden ook te kunnen. Zo staat er op een zeker punt in Laag-Soeren een eik, waar de gemeente tegenaan botste bij het voornemen een fietspad te verleggen; het bestemmingsplan zei dat de eik er mocht staan, maar de gemeente wilde de eik omhakken ten behoeve van het gewenste fietspad. Nadat een aantal Soerenaren de gemeente erop wezen dat je ook veilig om de eik heen kunt fietsen en niemand dat een punt vindt, is het plan gewoon in overleg met de betrokkenen gewijzigd; iedereen blij.

Als we van een regel een ijkpunt maken hebben we een referentiekader, waar we gewoon omheen kunnen als de situatie en het gezonde verstand dat vraagt.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Foi, Foi: Verzoapen fietse

In de vakantietied gebeurt d’r altied van alles. Ieder joar heur ik weer verhalen. Op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.