Home / Doesburg-Regiobode / Een engel bij de Aldi op De Ooi

Een engel bij de Aldi op De Ooi

Vrijdag 23 november stond ik in de rij bij de kassa van de Aldi op De Ooi in Doesburg. Het was druk. De man voor mij met een half vol karretje was aan de beurt; een hele gewone blanke man. Achter me wachtte een jonge vrouw met een donkere huid en ingevlochten haar.
De man wilde afrekenen met zijn bankpas, maar zijn saldo bleek onvoldoende. Hij verontschuldigde zich meerdere keren. De kassier nam het goed op: “Och meneer, we komen ergere dingen tegen; hebt u misschien contant geld bij u?”. De man overhandigde een € 55 eurobiljet en pakte uit zijn wagentje twee broden en een kuipje margarine en betaalde dat. Ook bood hij aan om de andere boodschappen weer terug te leggen in de winkel. Dat was niet nodig zei de kassier hem vriendelijk. Op dat moment stapte de jonge vrouw naar voren en zei dat ze de andere boodschappen van de man wilde betalen. En dat deed ze. De man accepteerde haar gift en overlaadde haar met bedankjes en zei het erg lief te vinden.
Ik was volledig in de war. Ook ik had dit zien gebeuren, maar had niet gedaan wat deze jonge vrouw deed. Het was wel door mijn hoofd gegaan, maar terwijl ik stond te overwegen of ik deze man wel of niet zou helpen kwam deze jonge vrouw direct in actie. Waarom zij wel en ik niet?
Buiten wachtte ik deze engel van de Aldi op om haar te zeggen dat ik veel respect had voor haar optreden en hoezeer haar bijzondere daad mij beroerde. Ik vroeg haar of ze de man kende. Ze zei nee en keek me aan met een blik die zei: ‘zoiets doe je toch gewoon!’. Op mijn vraag of ze ook op De Ooi woonde antwoordde ze: “nee, ik woon in Beinum.”
In een tijd waarin ieder begrip tussen voor- en tegenstanders van een zwarte Zwarte Piet lijkt te zijn verdwenen, er in de samenleving sprake lijkt van groeiende angst voor vreemdelingen en het woord racisme veelvuldig valt, wil ik dit waargebeurde voorval vertellen. Buiten is het koud en als we niet oppassen verkillen ook onze harten. De engel van de Aldi volgde haar hart en niet haar hoofd. Ze zet aan het denken. Kleur doet er niet toe. Aandacht voor elkaar wel.

Naam en adres bij redactie bekend

Lees ook

Na lange tijd weer optreden in Gasthuiskerk

DOESBURG – Na tijden van noodgedwongen sluiting konden muziekliefhebbers zaterdag 12 juni weer hun hart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.