Home / Doesburg-Regiobode / Doesburgs orgelgeluid in Nieuw-Amsterdam

Doesburgs orgelgeluid in Nieuw-Amsterdam

DOESBURG / NIEUW-AMSTERDAM – In de Gereformeerde Kerk van Nieuw-Amsterdam (bij Emmen) zijn sinds kort de klanken van het monumentale Walcker-orgel uit de Martinikerk van Doesburg te horen. Het eigen orgel van de Nieuw-Amsterdamse kerk was versleten en nu heeft de gemeente gekozen voor een hauptwerkorgel. Dit is een grotendeels digitaal orgel, bestaande uit een computer, een speeltafel, een versterker en enkele luidsprekers. Een van de digitale hauptwerkorgels heeft het geluid van het Walcker-orgel uit Doesburg. Het geluid van het Doesburgse instrument is pijp voor pijp opgenomen en in een computerprogramma gezet. Het kerkbestuur heeft toestemming gegeven voor de opname en er ook een geldelijke bijdrage voor gekregen.
De organist in Nieuw-Amsterdam zit beneden aan de speeltafel te spelen en de Doesburgse orgelklanken rollen vervolgens het kerkgebouw in uit twee grote luidsprekers die verdekt staan opgesteld achter het front van het eigen, versleten orgel. Het inwijdingsconcert heeft inmiddels plaatsgevonden en de toehoorders waren zeer lovend over ‘het prachtige geluid’. Mogelijk zijn er binnenkort op nog meer plaatsen in Nederland de Doesburgse orgelklanken te horen.

Lees ook

Bronckhorst zoekt jeugdburgemeester

REGIO – De gemeente Bronckhorst roept kinderen uit groep 7 van de basisschool op zich …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.