Home / Doesburg-Regiobode / Doesburg geeft honderd schildjes voor rijksmonumenten weg
.

Doesburg geeft honderd schildjes voor rijksmonumenten weg

DOESBURG – Burgemeester Loes van der Meijs heeft op maandagavond 12 november het eerste Doesburgse monumentenschildje voor rijksmonumenten bevestigd aan het pand van podium Acanthus in de Koepoortstraat. Dit deed zij tijdens de najaarsvergadering van de Monumentenvereniging Doesburg.

Doesburg telt in totaal 158 rijksmonumenten en 230 gemeentelijke monumenten. Rijksmonumenten zijn gebouwen die om hun nationale cultuurhistorische waarde door de rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument. Een gemeente kan daarnaast besluiten een pand op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten als het pand van plaatselijk of regionaal belang is. Om de bijzondere betekenis van een monument aan te geven, bestaan er monumentenschildjes.

Omdat Doesburg trots is op het grote aantal bijzondere rijksmonumenten heeft de gemeente Doesburg in overleg met de monumentenvereniging Doesburg besloten om een eigen rijksmonumentenschildje te laten vervaardigen. Dit schildje is qua vormgeving identiek aan het gemeentelijk schildje. Alleen de kleur is blauw in plaats van rood en bovenaan staat de vermelding Rijksmonument.

Om het gebruik van dit schildje te stimuleren, stelt de gemeente honderd van deze bordjes gratis beschikbaar aan eigenaren van Rijksmonumenten. De Monumentenvereniging Doesburg heeft de taak op zich genomen om zorg te dragen voor de verspreiding ervan. Eigenaren van een rijksmonument kunnen hun belangstelling voor zo’n schildje kenbaar maken aan de Monumentenvereniging Doesburg via info@monumentenverenigingdoesburg.nl. Leden van de monumentenvereniging kunnen daarbij aangeven of ze hulp nodig hebben bij het bevestigen van het schildje.

De gemeente Doesburg heeft voor de gemeentelijke monumenten al eerder een eigen schildje ontworpen. Dit gemeentelijk schildje is uitgevoerd in de kleuren rood en wit en laat aan de onderzijde het wapen van Doesburg zien en bovenaan de vermelding Gemeentelijk Monument’. Voor de rijksmonumenten bestaat al een landelijk schildje, uitgevoerd in wit en oranje, met de vermelding Rijksmonument. Er zijn echter weinig van dergelijke bordjes in Doesburg te vinden. De reden hiervan is dat het aanbrengen van een rijksmonumentenschildje niet verplicht is en dat het door de eigenaar zelf aangevraagd moet worden. De kosten komen dan ook voor rekening van de eigenaar. Daarnaast vinden veel eigenaren het bordje niet fraai van kleur en vormgeving.

Lees ook

Bronckhorst met verenigingen aan de slag met sportagenda

GEM. BRONCKHORST – Het college van de gemeente Bronckhorst wil samen met verenigingen en organisaties …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.