Home / Doesburg-Regiobode / Doesburg doet mee aan Operatie Steenbreek

Doesburg doet mee aan Operatie Steenbreek

DOESBURG – De gemeente Doesburg gaat meedoen aan Operatie Steenbreek. Dit is een landelijk initiatief waarbij particulieren worden aangespoord zo min mogelijk bestrating in hun tuin aan te brengen, zodat regenwater in de bodem kan infiltreren.

Het was de gemeenteraad die het college van Doesburg opdracht heeft gegeven om mee te gaan doen met Steenbreek, middels een amendement op het Watertakenplan Olburgen 2018 – 2022. Wethouder Bollen tekende op dinsdag 13 november de overeenkomst, waarmee het project in Doesburg werd afgetrapt. Bollen roept Doesburgers op mee te doen: “Kleine maatregelen blijken het meest effectief. Haal daarom zoveel mogelijk tegels uit uw eigen tuin, want groen is leven.”

Operatie Steenbreek is een initiatief dat inspeelt op het veranderende klimaat. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een periode van aanhoudende droogte. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast en droogte veroorzaakt schade en lage grondwaterstanden. De capaciteit van het Doesburgse rioolstelsel is niet berekend op extreme hoosbuien. In de oude binnenstad is het riool nog een gemengd stelsel, waarbij het afvalwater samen met het regenwater naar de zuivering wordt geleid. Als er sprake is van overbelasting, wordt bij een gemengd stelsel het ongezuiverde afvalwater samen met regenwater gestort op het oppervlaktewater. Het aanpassen van het rioolstelsel op klimaatextremen zou echter zeer grote en dure riolen vereisen, die het grootste gedeelte van de tijd onbenut worden en waar in de grond nog maar weinig plaats voor is. Daarom is het beter om het regenwater lokaal te laten infiltreren in de grond. En daar kan iedereen een steentje aan bijdragen, door bijvoorbeeld niet de hele achtertuin te bestraten.

Lees ook

Expositie Emmie Martijn in Kunstlab

DOESBURG – In de Opkamer van het Kunstlab zijn in de maand oktober schilderijen te …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.