Home / Nieuws / Dierense Amir wint internationale rapwedstrijd

Dierense Amir wint internationale rapwedstrijd

DIEREN – Amir Ettaibi (16) uit Dieren heeft de internationale Global Goals Rap Challenge gewonnen. Niet alleen in de lokale en nationale ronde kreeg zijn rap de meeste views en likes op YouTube, ook globaal werd Amirs filmpje het best gewaardeerd.

Rappen deed Amir al jaren, een beetje met vrienden meerappen met hits van artiesten als Boef, Lil’Kleine en Ronnie Flex. “Dat ging altijd wel goed, dat vonden mijn vrienden ook. Sinds een jaar schrijf ik ook mijn eigen teksten. Ik dacht: wat Ronnie Flex kan, kan ik ook.”
Amir zit in het examenjaar van het VMBO, richting economie en ondernemen op Het Rhedens in Dieren. Toen één van zijn docenten lucht kreeg van de Global Goals Rap Challenge, dacht hij meteen aan de muzikale Amir. “Eerlijk gezegd wist ik toen niet eens wat de Global Goals zijn, maar ik heb me meteen ingeschreven”, zegt Amir.

De Global Goals Rap Challenge draait om de zeventien werelddoelen op het gebied van onder andere vrede, onderwijs, schoon drinkwater, het aanpakken van klimaatverandering en ga zo maar door. Het was de bedoeling dat de deelnemende jongeren een rap zouden maken waar in één of meerdere doelen centraal stonden. Tijdens de workshops, die werden gegeven door rapper Jermaine Bridgewater, werd eerst aandacht besteed aan de achterliggende gedachte van de Global Goals, daarna gingen de jongeren aan de slag met hun eigen tekst. De rap van Amir gaat duidelijk over vrede en begrip voor elkaar. “Dat is een onderwerp dat me altijd al bezig hield. Je ziet zoveel over oorlog op televisie. Dat moet gewoon stoppen”, legt hij uit.

In vier workshops werden de deelnemers aan de Rhedense Rap Challenge geholpen bij het maken van een eigen rap. Amir kreeg daarbij veel hulp van zijn vriend Mees van Roosmalen. “Mees maakte de beat en hielp met de tekst. Toen de rap klaar was heb ik me laten filmen.” Het filmpje van Amir werd op YouTube gezet en toen begon het wachten: het aantal likes en views zou bepalen wie de wedstrijd zou winnen. “In het begin keek ik elke dag wel een paar keer op mijn telefoon om te kijken of ik voorstond. Het was superspannend, maar uiteindelijk heb ik net gewonnen van de nummer twee.”
Met de winst van de gemeente Rheden op zak, mocht Amir door naar de landelijke competitie. En ook dit werd weer een oefening in geduld en wachten tot bekend werd welke rap de meeste views had. “Toen bekend werd wie er gewonnen had, was ik aan het werk bij de Coop. Pas in de pauze keek ik op mijn telefoon en zag ik het bericht dat ik had gewonnen. Ik was natuurlijk superblij, want ik had het eigenlijk niet aan zien komen.”
En toen mocht Amir dus ook nog eens door naar de International Global Goals Rap Challenge. Hij nam het op tegen jongeren uit landen over de hele wereld, die allemaal hun eigen draai hadden gegeven aan de werelddoelen. En na een nek-aan-nekrace met Almedin uit Bosnië is het wéér gelukt: ook dit keer werd Amirs filmpje het best bekeken en werd hij de uiteindelijke winnaar van de Rap Challenge.

Amir mag nu samen met Jermaine Bridgewater een professionele videoclip opnemen van zijn eigen nummer. Een mooie kans, want Amir wil graag verder in de muziek. “Het is wel een droom van me om hiermee verder te gaan en succesvol te worden.” Daar blijft de jonge rapper sowieso aan werken: “Ik blijf schrijven en nummers opnemen. Niet per se over de Global Goals, maar wel veel onderwerpen die daarmee mee te maken hebben.” Amir hoopt dat hij andere jongeren met zijn succes in beweging kan krijgen. “Ik zie veel jongeren met talent, die dat zelf nog niet eens doorhebben. Het lijkt me mooi om hen aan te kunnen zetten iets positiefs te gaan doen in plaats van op straat te gaan hangen.”

Lees ook

Vrijwilligers Speelotheek in Dieren openen enthousiast weer de deuren

DIEREN – Tot grote vreugde van de vrijwilligers heeft de Speelotheek in Dieren heeft de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.