Home / Belangrijk / Delen Apeldoorns Kanaal worden geschoond

Delen Apeldoorns Kanaal worden geschoond

LOENEN – De grijze reiger kan zelfs met zijn lange poten midden door het water van het Apeldoorns Kanaal lopen. De hoeveelheid bladeren, zand en vuil heeft zich ter hoogte van de Veldhuizerspreng in Loenen, in de loop der jaren zoveel opgehoopt dat er maar enkele tientallen centimeters ‘vrij’ water zijn. Nu, met het bladval van de reuze-eiken aan weerskanten van het kanaal, komt daar nog veel meer bij.
Na de sluiting van het kanaal in 1972 is er niet meer gebaggerd, maar ieder jaar kwam er wel een grote hoeveel bladeren en ander vuil bij. Voor de watersporters is dit een grote belemmering om gebruik te kunnen maken van het kanaal. Personen met kano’s en roeiboten kunnen er bijna niet doorkomen. De animo voor de watersport neemt ook in deze regio sterke toe. Graag wil men over dit water van Apeldoorn naar Dieren kunnen varen. Maar aan deze belemmering komt binnenkort een einde. Waterschap Vallei en Veluwe heeft gehoor gegeven aan de klachten en gaat hiermee aan de slag.
Op de plek waar de Veldhuizerspreng (Watervalspreng) in het kanaal stroomt (foto) om het waterpeil van het vaarwater op peil te houden, wordt met dit water ook veel blad en zand aangevoerd. Daardoor is de bagger op deze plek extreem veel. Zodra de voorbereidingen rond zijn, gaat het Waterschap hiermee beginnen. Voorlopig wordt alleen op dit gedeelte gebaggerd en op enkele plekken bij Apeldoorn Zuid in Apeldoorn bij de Zwanenspreng en de Marchantstraat.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Katholieken uit Apeldoorn en Brummen gaan samen

REGIO – Vanaf begin 2021 zullen de Emmausparochie in Apeldoorn en de Franciscus en Claraparochie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.