Home / Doesburg-Regiobode / Coöperatie IJsselstromen zorgt al vijf jaar voor samenwerking in de zorg

Coöperatie IJsselstromen zorgt al vijf jaar voor samenwerking in de zorg

DOESBURG – Na vijf jaar kan de Coöperatie IJsselstromen terugkijken op een goede start. De coöperatie bevordert de samenwerking tussen verschillende zorgverleners en welzijnsorganisaties in Doesburg en omgeving en wil zo betere zorg leveren, waarbij de individuele patiënt centraal staat.

“Het doel van de coöperatie is het ondersteunen van samenwerking tussen zorgverleners en welzijnsorganisaties binnen de eerste lijn”, legt huisarts Hugo Maathuis van huisartsenpraktijk De Linie uit. Hij is tevens vicevoorzitter van IJsselstromen en ziet dat de samenwerking leidt tot betere kwaliteit van de zorg. “Het heeft enorm veel meerwaarde om andere zorgverleners te kennen, te weten naar wie je een patiënt het beste kunt doorverwijzen en kennis en kunde met elkaar te delen.”

Momenteel zijn 34 zorgpraktijken aangesloten bij de Coöperatie IJsselstromen. Dit varieert van huisartsen en apotheek tot psychologen, fysiotherapeuten en andere paramedici in Doesburg, Angerlo, Giesbeek, Lathum en Drempt. Daarnaast werkt de Coöperatie samen met thuiszorg- en welzijnsorganisaties en de gemeenten Doesburg, Zevenaar en Bronckhorst. Zorgverzekeraar Menzis levert een financiële bijdrage en ondersteuning. Allemaal om de korte lijnen tussen verschillende hulpverleners kort te houden en zorg op maat te kunnen leveren, zo dicht mogelijk bij de patiënt. “Het is het mooist als we iemand hier in Doesburg kunnen helpen zodat doorverwijzing naar een ziekenhuis niet nodig is”, aldus Maathuis.

Projecten waar de Coöperatie de laatste vijf jaar aan heeft gewerkt, laten zien dat de samenwerking zijn vruchten begint af te werpen. “Met name in de complexe ouderenzorg, dus voor kwetsbare mensen met meerdere aandoeningen, hebben we een slag gemaakt”, aldus Maathuis. “Door samenwerking van artsen, verpleegkundig specialisten en thuiszorg kunnen we bijvoorbeeld de diagnose dementie stellen, wat voorheen alleen in het ziekenhuis kon. Bovendien kunnen we daarna ook de begeleiding lokaal regelen.”
Ook de palliatieve zorg is er op vooruit gegaan. “Huisartsen, wijkverpleging en eventueel een technisch team voor pijnbestrijding kunnen er samen voor zorgen dat iemand in zijn laatste levensfase niet meer naar het ziekenhuis hoeft en uiteindelijk thuis kan sterven. Met zijn allen zijn we in staat dat soort zorg te regelen.”

Terugkijkend op de eerste vijf jaar, ziet Maathuis zeker resultaat. “Ik merk dat het enorm helpt als je je collega’s kent en weet wat ze kunnen, zodat je iemand naar de juiste persoon kan doorverwijzen. Een goede klik tussen patiënt en zorgverlener scheelt enorm in de behandeling.” Daarnaast wordt onderzocht wat een samenwerking financieel oplevert. “Het scheelt vooral op persoonlijk vlak als iemand niet onnodig naar het ziekenhuis hoeft, maar bijkomstig is het ook financieel veel voordeliger.”

Waar tot nu toe vooral is gebouwd aan een stevig fundament voor de Coöperatie, worden de komende jaren nieuwe projecten uitgerold. “De programma’s voor kwetsbare ouderen, palliatieve zorg, geestelijke gezondheidszorg, wondbehandeling, etalagebenen en kinderen met overgewicht lopen nu. De komende jaren willen we ons onder andere gaan richting op laaggeletterdheid, Positieve Gezondheid en het betrekken van patiënten bij hun eigen zorg”, aldus Maathuis. Bij het principe Positieve Gezondheid wordt niet alleen gekeken naar de medische kant van iemands gezondheid, maar ook naar plezier en betekenis in het leven. Maathuis legt uit: “Iemand kan misschien wel heel ziek zijn, maar nog steeds heel actief zijn in het sociale leven. Wij als zorgverleners zouden dan aan de patiënt moeten vragen wat hij zélf zou willen veranderen. Zo krijgt iemand de regie over zijn eigen behandeling en ligt de nadruk op wat iemand kan en wil, in plaats van op zijn beperkingen.”

Verder hoopt de huisarts op nog betere samenwerking met instanties als gemeente en welzijnsorganisaties. “Iemand in de schuldsanering komt bij mij met stress- en spanningsklachten. Die kan ik wellicht verhelpen met een kalmerend middel, maar het heeft meer zin om te kijken wat er nodig is om de oorzaak van die spanning te verhelpen. Er komen regelmatig oudere mensen op mijn spreekuur omdat ze zo eenzaam zijn. In plaats van een antidepressivum zou een doorverwijzing naar de dagbesteding van Caleidoz beter zijn, maar daarvoor moet je elkaar wèl weten te vinden.”

Vorige week donderdag 22 november is door de aangesloten zorgverleners en betrokken instanties stilgestaan bij het eerste lustrum van Coöperatie IJsselstromen. Hier heeft Hugo Maathuis teruggekeken op de afgelopen vijf jaar en gekeken naar de toekomst (foto). Ook was er een lezing door Maria van den Muijsenbergh, bijzonder hoogleraar gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integrale eerstelijnszorg. Ook wethouder Peter Bollen van de gemeente Doesburg en Christine Sloetjes van zorgverzekeraar Menzis gaven hun visie op wijkgerichte samenwerking. Daarnaast was er uitgebreid gelegenheid om elkaar te leren kennen en met elkaar van gedachten te wisselen over zorg en welzijn, wat om te beginnen natuurlijk het doel was van IJsselstromen.

Foto: Arvid Ehlert (www.PhotographyNow.nl)

Lees ook

Enquête over verkeersveiligheid Beinum

DOESBURG – De wijkraad Beinum in Doesburg wil graag weten hoe de inwoners denken over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.