Home / Brummen-Regiobode / Brummens Dictee ‘pittige klus’

Brummens Dictee ‘pittige klus’

BRUMMEN – Brummense bombarie, dat was dit jaar de titel van het Groot Brummens Dictee. Tien teams van drie personen en vier individuele inwoners waagden zich aan deelname. Alhoewel het weer een pittige klus was, vond men het dictee overwegend iets makkelijker dan vorig jaar.
Het dictee van 2018 werd geschreven door de Werkgroep Taalmarkt zelf, werkgroeplid Oliver Gee maakte er een samenhangend geheel van. In het met bijzondere uitdrukken doorspekte dictee werd de gemeentelijke politiek op een vrolijke, prikkelende wijze op de hak genomen. Margriet Wartena, wethouder, las de tekst met veel geduld voor zodat er geen woord gemist kon worden. Het corrigeren werd deze keer anders aangepakt.
Na afloop van het schrijfwerk leverde ieder het dictee (geanonimiseerd) in bij de leden van de Werkgroep Taalmarkt. Na de pauze werden deze weer uitgedeeld en corrigeerde iedere deelnemer het werk van een (onbekende) ander. Marguerite Tuijn presenteerde de dicteetekst en verklaarde de juiste schrijfwijze en foutentelling. Na deze eerste correctie werden de dictees door de Taalmarkt weer ingenomen om de namen eraan toe te voegen en om vast te stellen wie er het ‘t beste vanaf had gebracht. Voormalig dorpsdichter Laurens Hoevenaren voerde, waar nodig, nog een extra check uit op de winnende dictee’s zodat de jurering zo zorgvuldig mogelijk verliep. Selma Roosenboom, AnneMarie den Hartogh en Hetty Wijgman eindigden als eerste, tweede en derde met respectievelijk 12, 19 en 21 fouten. De teamprijzen waren voor Team Voorstonden (samen 65 fout), de Graftakken (80) en Vrouwen van Nu (86). Het gemiddeld aantal fouten per persoon was 38.
Werkgroep Taalmarkt dankte aan het eind niet alleen de deelnemers, sponsoren en voorlezer maar ook de Brummense bibliotheek waar allen, daar Concordia niet mogelijk bleek, gastvrij werden ontvangen.

Lees ook

Klankschalenconcert in Hall

HALL – Op vrijdagavond 18 juni vindt er een klankschalenconcert plaats in het buitengebied van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.