Home / Brummen-Regiobode / Brummen wil door met PlusOV

Brummen wil door met PlusOV

BRUMMEN / EERBEEK – De gemeente Brummen wil de komende vier jaar door met PlusOV. Dat heeft het college vorige week besloten, na overleg met de gemeenteraad. De raad heeft wel gevraagd hier een aantal voorwaarden aan te verbinden.

Het college vraagt PlusOV om het werk te verdelen over meerdere (liefst lokale) kleinere vervoerders. Dit is volgens zorg-wethouder Jolanda Pierik om de lijntjes tussen inwoner en vervoerder kort te houden. Dit geeft meer kans op continuïteit en liefst een vaste chauffeur.
Daarnaast heeft de gemeenteraad gevraagd om een stevig Programma van Eisen, met heldere criteria en duidelijke sancties. Pierik: “We hadden geen mogelijkheid om sancties op te leggen op het moment dat afspraken niet werden nagekomen. Ook was er geen mogelijkheid om de samenwerking te ontbinden als PlusOV slecht zou presteren.”

Ondanks dat deze voorwaarden nodig worden geacht, heeft Brummen er alle vertrouwen in dat PlusOV de komende vier jaar goed werk kan leveren. Pierik: “Bij de start van het nieuwe schooljaar moeten nieuwe routes worden ingepland en dat heeft ook dit jaar weer voor wat problemen gezorgd, maar dat is netjes opgelost en alles loopt nu goed. Net als vorig jaar, toen PlusOV van start ging, is daar lering uit getrokken en groeit PlusOV uit naar een robuuste organisatie.”
Wel realiseert het college zich dat deze doorontwikkeling van PlusOV ook afhankelijk is van de deelname van de andere regiogemeenten aan de samenwerking. Het kan zijn dat te weinig mensen gebruik maken van PlusOV als te veel gemeenten niet door willen gaan met de vervoersorganisatie en dat de samenwerking niet genoeg voordelen meer biedt. Als dat het geval is, kan Brummen alsnog beslissen te stoppen met PlusOV.
Momenteel maken een kleine duizend inwoners van Brummen gebruik van PlusOV. Zo’n achthonderd mensen hebben een pas voor zogenoemd vraagafhankelijk vervoer, de voormalige RegioTaxi. Daarnaast zijn er ongeveer negentig leerlingen die naar speciaal onderwijs worden vervoerd, zo’n dertig tot vijftig mensen die met PlusOV naar hun dagbesteding reizen en vijf tot tien mensen die naar een jeugdinstelling gaan.
PlusOV is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Lochem, Voorst, Brummen, Epe, Heerde en Hattem. De regionale centrale regelt twee soorten vervoer, namelijk het doelgroepenvervoer (leerlingen-, dagbestedings-, en wmo-vervoer) en het vraagafhankelijk vervoer (de voormalige RegioTaxi).

Lees ook

Woningbouw Hall stapje verder

HALL – De bouwplannen van Hall Bouwt kunnen doorgaan. De gemeenteraad van Brummen ging donderdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.