Home / Rheden-Regiobode / Boekje over begraafplaats Bergweg Velp

Boekje over begraafplaats Bergweg Velp

VELP – Tot het Einde der Tijden is de titel van het boek dat begin november werd uitgegeven door de Stichting Behoud RK Begraafplaats Bergweg Velp. Het is geschreven door Herman Staring, in samenwerking met de Stichting, en bevat een kleine geschiedenis van deze begraafplaats. Woensdag 21 november vertelt Gerrit van Middelkoop bij Jansen & de Feijter meer over dit boek.

De begraafplaats aan de Bergweg in Velp is landelijk bekend door ‘het gat in de heg’ uit het boek Knielen op een Bed Violen van Jan Siebelink. Het bestuur van de Stichting Behoud RK Begraafplaats Bergweg Velp, en in het bijzonder oud-voorzitter Jan Erren, hebben jarenlang verhalen verzameld over mensen die aan de Bergweg begraven zijn. Die verhalen zijn aangevuld met interviews met nabestaanden van mensen die in de loop der tijd overleden zijn. Ook zijn de archieven nageplozen om de geschiedenis van de begraafplaats boven water te krijgen.

Het boek bevat ongeveer honderd mooie, vaak ontroerende verhalen. Zo is er het verhaal over een vondeling, die bij de burgemeester wordt gebracht. Deze moet voor de baby een naam bedenken bij de aangifte en een pleeggezin zoeken. Bijzonder is de geschiedenis van de familie Staal, die de grond schonk waarop de rooms-katholieke kerk gebouwd is. Anna Collin-Tobisch, ‘priesteres der kunst’, was een beroemde operazangeres waarvoor bewonderaars een prachtig monument lieten maken door Villeroy & Boch. Al met al bevat het boek een groot stuk geschiedenis van katholiek Velp.

Het boek kost 19,95 euro en is te bestellen via info@rkbegraafplaatsvelp.nl. Het boek is ook verkrijgbaar bij boekhandel Jansen en de Feijter in Velp. Op 21 november vindt daar om 19.30 uur een lezing / presentatie plaats over het boek, gehouden door Gerrit van Middelkoop. Hij schreef tevens de inleiding van het boek.

Lees ook

Herfstwandeling door Veluwezoom

RHEDEN – Een gids van Natuurmonumenten verzorgt zondag 4 oktober een wandeling door Nationaal Park …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.