Home / Nieuws / Boek over honderd jaar verkeer in Dieren

Boek over honderd jaar verkeer in Dieren

DIEREN – Al bijna honderd jaar heeft Dieren een verkeersprobleem. Met de Traverse Dieren moet daar een definitief einde aan komen. Wencel Maresch (60) uit Spankeren dook in de verkeersgeschiedenis van Dieren en maakte er een boek over met veel foto’s. Dwars door Dieren ligt vanaf 1 december in de lokale boekwinkels.

De Harderwijkerweg in 1910, het treinstation in 1945, de Burgemeester de Bruinstraat in 1980 en de opening van de open tunnelbak in 2018. Het zijn slechts enkele van de tweehonderd foto’s die te vinden zijn in het boek ‘Dwars door Dieren’ met als ondertitel Hoe de Traverse tot stand kwam.
De auteur Wencel Maresch is geboren en getogen in Dieren. Van 1997 tot begin 2018 was hij eigenaar en hoofdredacteur van Regiobode. In die hoedanigheid volgde hij alle ontwikkelingen rond de verkeerssituatie in Dieren op de voet: de projecten Dieren door het Lint en Hart voor Dieren en uiteindelijke de Traverse Dieren. “Het idee voor een boek is gaandeweg opgekomen. Toen ik begin dit jaar met pensioen ging, had ik nog geen letter op papier. Maar ik had al wel veel informatie verzameld. Het is een boek geworden waarin je kunt bladeren. Er staan tweehonderd foto’s in; de oudste dateert uit 1900.”

Oliecrisis

Dieren heeft al heel lang te maken met verkeersproblematiek, aldus Maresch. “In 1922 werden de eerste ideeën uitgewerkt waarin het verkeer op de route Arnhem-Zutphen niet meer door de smalle straten van het dorp zou hoeven te rijden.” Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Burgemeester de Bruinstraat als ‘tijdelijke’ doorgaande weg gerealiseerd. Het idee is dat in de jaren zestig de IJsselweg – de huidige A348 – wordt doorgetrokken vanaf Ellecom naar Zutphen. Maar door bezwaren van bewoners en een oliecrisis wordt dat plan niet uitgevoerd. Ondertussen neemt de verkeersdrukte toe en komen er nieuwe plannen om Dieren te ontlasten. Zo is er onder meer het idee om auto’s én treinen door een tunnel te laten rijden. Dat plan wordt opzijgeschoven vanwege de enorme hoge kosten. Uiteindelijk haalt de Traverse Dieren het wel van tekentafel tot daadwerkelijke uitvoering.
In Dwars door Dieren schetst Maresch in woord en beeld het traject van het ontstaan van de verkeersproblemen tot de opening van de tunnelbak in juni 2018. Hij schrijft over bezwaren, budgetoverschrijdingen, onteigening en de ellende die het doorgaande verkeer in de dorpskernen van de Dorpenroute veroorzaakt. Maar ook de bouw van de tunnel is in woord en beeld vastgelegd. De tweehonderd foto’s in het boek zijn grotendeels door Maresch zelf gemaakt óf komen uit zijn eigen archief. Ook maakte hij gebruik van beelden van Martin de Jongh en Aart van Raalte. De voormalig hoofdredacteur van Regiobode kreeg tijdens de samenstelling van het boek ook nog nieuwe informatie in handen. “Ik kreeg via een Dierense verzamelaar nog een hele mooi foto van De Waag (p.22, red.). Daar bestonden geen mooie foto’s van en deze is nu komen bovendrijven.”

Signeren

Maresch zelf vindt de Traverse ‘een heel mooi project’. “De bereikbaarheid van Dieren is vergroot en beter geworden, dat is vooral het gevolg van het kiezen voor een lange tunnel waardoor ook de Wilhelminaweg weer goed bereikbaar is geworden. Als straks ook nog de spoortunnel bij het Kanaal klaar is, ontlast dat de Harderwijkerweg en kan het verkeer nog sneller doorstromen.” Ook nu nog blijft hij het project op de voet volgen. “Ik ga geregeld even kijken bij de werkzaamheden en maak dan foto’s.”
Dwars door Dieren verschijnt op zaterdag 1 december. Wencel Maresch is op die dag van 12.00 tot 14.00 uur aanwezig in de Read Shop Dieren aan Diderna 6 om te signeren en vragen te beantwoorden. Het boek is bedoeld voor iedereen die in Dieren woont en belangstelling heeft voor het Traverse-project. “Maar het is ook interessant voor iedereen die de tunnel gebruikt. Het is niet alleen een beschrijving van het proces en van de bouw, maar ook een stukje oude geschiedenis.” Maresch heeft duizend exemplaren van zijn boek laten drukken. “Eigenlijk was één boek genoeg geweest; zo’n project doe je voornamelijk voor jezelf. Maar als verzamelaar is het ook mooi om de dingen die je vindt te delen.”
Maresch is liefhebber van geschiedenis en dan specifiek die van zijn eigen woonomgeving. Eerder schreef hij onder meer de boeken Oorlog aan de Veluwezoom (2005) en Groeten uit Dieren (2007). Van dat laatste boek – dat bestaat uit oude foto’s met bijschriften – wil hij nog een tweede deel maken. Materiaal heeft de verzamelaar nog genoeg.

Dwars door Dieren, Hoe de Traverse tot stand kwam. Wencel Maresch. Uitg. WMJP, 2018. 108 blz., 21,95 euro. ISBN: 978-90-808838-7-1. Het boek is ook via mail te bestellen: dwarsdoordieren@gmail.com.

Foto: Linda Stelma

Lees ook

Enthousiast drietal gaat voor meer kunst en cultuur in Eerbeek

EERBEEK – Ineke van Elk, Geke Luca en Henk Steinvoort hebben de handen ineen geslagen. …

2 comments

  1. Ans Wegman-Klomp

    Wat geweldig dat boek. Ik weet nog als lagere school en school kind dat burg. Meester de bruynstraat werd aangelegd. Ook dat de weg bij het hof te dieren verlegd werd. Opa en oma Klomp woonden in de portiers woning. Ik ben geboren en getogen in Dieren. In 1977 door mijn huwelijk verhuisd naar zuidhorn. Het boek over de oorlog heb ik ook. Ik wil het nieuwe boek ook graag bestellen. Graag gesigneerd.Kan hem niet ophalen. . Dat lukt met mijn man niet meer

  2. Marjan Colvoort

    Ik wil dit boek graag kopen. Waar is het nog te koop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.