Home / Rheden-Regiobode / Bewoners Oosterwolde laten dierbare voorwerpen zien in Spraakwater

Bewoners Oosterwolde laten dierbare voorwerpen zien in Spraakwater

VELP – Tien bewoners van woonzorgcentrum Oosterwolde in Velp zijn gefotografeerd voor de nieuwe expositie Spraakwater. Zij zijn geportretteerd met een voorwerp dat hen heel dierbaar is.

Spraakwater is een verhalend fotoproject van Innoforte, waar Oosterwolde onder valt, in samenwerking met Riënne Wopereis van Fotografiënne. In kleine gespreksgroepjes zijn bewoners van Oosterwolde uitgenodigd hun verhaal te vertellen bij het voorwerp dat zij al hun hele leven lang koesteren. Dat heeft mooie, leuke, grappige en soms ontroerende verhalen gegeven. Tien van de bewoners zijn met hun dierbare voorwerp geportretteerd en deze portretten zijn samengebracht in een prachtige, ontroerende tentoonstelling in het huis. Door de mensen, hun verhalen die zijn opgeschreven en hun voorwerpen, op artistieke wijze in beeld te brengen, worden bezoekers van de tentoonstelling op hun beurt weer gestimuleerd om hun verhaal te delen.

“Ouderen, en onze bewoners zijn daar geen uitzondering op, hebben een lang en rijk leven achter zich. Zij kunnen prachtig vertellen, maar die verhalen moeten wel ontsloten worden. Ouderen komen niet uit zichzelf ‘los’, hebben de neiging om niet op te willen vallen en om bescheiden op de achtergrond te blijven”, legt Jacqueline Klopman toe. Zij is als activiteitenbegeleider de drijvende kracht achter dit project. “Wij zagen de kracht van dit initiatief van de fotografe: professionele fotografie, gekoppeld aan gesprekken die mensen verleiden om elkaar op een persoonlijk manier te ontmoeten. Enthousiaste vrijwilligers hebben geholpen in de gespreksgroepjes en met het optekenen van de verhalen. Ontmoeting, verbinding en uitwisseling, daar draait het om in Spraakwater. We willen het stokje dan ook graag overdragen aan andere Innoforte-locaties.”

Lees ook

Training Voluit Leven

REGIO – Inwoners van de gemeente Rheden kunnen dit najaar meedoen met de training Voluit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.