Home / Brummen-Regiobode / Vergoeding extra kosten PlusOV door gemeente Brummen

Vergoeding extra kosten PlusOV door gemeente Brummen

BRUMMEN – Er is vorig jaar het een en ander veranderd in het vervoer met PlusOV en Valys in de gemeente Brummen. Mensen die meer dan 20 kilometer wilden reizen, zouden voor hoge kosten komen te staan. Hier heeft de gemeente Brummen een regeling voor getroffen, maar het PvdA Ombudsteam merkt dat hier nog veel onduidelijkheid over bestaat.

Bezitters van een WMO-pas in de gemeente Brummen kunnen maximaal 20 kilometer reizen met PlusOV. Valys vervoert mensen die ritten vanaf 25 kilometer willen maken. Dit kan met een WMO-pas tegen gereduceerd tarief. Regiotaxi, dat vroeger het lokale vervoer op zich nam, reed tot 25 kilometer voor het lage tarief. Nu valt er ineens een gat en moesten reizigers vanaf 20 kilometer 1,75 euro per kilometer betalen. De gemeente Brummen heeft hier vorig jaar een regeling voor getroffen. Ook voor de afstand tussen 20 en 25 kilometer hoeven WMO-pashouders niet meer dan het standaard PlusOV-tarief van 15 cent te betalen. De meerprijs wordt door de gemeente Brummen vergoed.
Het PvdA Ombudsteam merkt dat voor veel mensen deze regeling nog niet helemaal duidelijk is. Daarom wil het team de regeling nog even onder de aandacht brengen. Mensen die gebruik maken van de regeling, moeten dit kenbaar maken bij het Team voor Elkaar. De mensen van dit team geven de WMO-pashouder via een beschikking toestemming om van dez regeling gebruik te maken. Met deze beschikking kunnen reizigers de afstand tussen 20 en 25 kilometer vergoed krijgen. In plaats van 1,75 euro betalen zij dan 15 cent per kilometer. Mensen moeten zelf aan PlusOV melden dat de betreffende rit aan de gemeente moet worden doorgegeven. Dit staat duidelijk vermeld in de beschikking die men van de gemeente krijgt. Eens per maand worden dan de extra kosten door de gemeente (terug)betaald.
De organisatie PlusOV is op de hoogte van de Brummense regeling. Het probleem is volgens het Ombudsteam dat de gebruikers van PlusOV niet meer maandelijks een papieren overzicht krijgen van de gereden ritten. Gebruikers moeten maar op de computer een account aanmaken en inloggen, maar niet iedereen kan dat. Deze burgers hebben dan geen overzicht meer van de gereden ritten en gemaakte kosten.
Het Ombudsteam vindt dat elke burger die geen computer heeft en/of er niet mee kan omgaan, gewoon elke maand een papieren overzicht moet ontvangen. Dit probleem wil het team neerleggen bij het college van B&W.
Mensen die hier niet uitkomen, kunnen voor informatie terecht bij het Team voor Elkaar. Ook het PvdA Ombudsteam staat klaar voor hulp, tel. 0575-562777 of 0313-437962. Lidmaatschap is niet nodig, het Ombudsteam helpt iedereen.

Lees ook

Tweede vaccinatielocatie in Apeldoorn open

APELDOORN – Op 17 mei heeft GGD Noord- en Oost-Gelderland een tweede vaccinatielocatie in Apeldoorn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.