Home / Alle-Regiobode / Stief Kwartiertje: Code oranje

Stief Kwartiertje: Code oranje

Er gaat een andere wind waaien in Gelderland, het wordt stormachtig en wellicht worden veel heilige huisjes omvergeblazen. Afgelopen week is Code Oranje afgegeven voor de provinciale statenverkiezingen van volgend jaar oftewel, het wordt herfst in het voorjaar.
Code Oranje is een nieuwe politieke beweging die geen politiek in de bekende zin wil bedrijven, maar de democratie in haar oorspronkelijke vorm en inhoud wil herstellen, de macht moet terug naar het volk, terug naar de plek waar het volk zich in het politieke krachtenveld bevindt, namelijk onderaan. Dat zal niet meevallen, maar Code Oranje zal al een succes zijn als het bij de gevestigde politieke partijen code rood zou veroorzaken. Het uitgangspunt van Code Oranje is dat de stem van de burger beter en luider zal doorklinken in de besluitvorming door middel van directe burgerinspraak.
Wanneer u regelmatig mijn stukken leest zal het u niet verbazen dat ik elk initiatief toejuich dat bijdraagt aan het gegeven, dat bestuurders hun oren niet enkel moeten laten hangen naar partijstandpunten en partijbelangen, maar dat hun oren moeten doen waarvoor ze aan een politiek hoofd zitten, namelijk om te luisteren. Met oren kun je horen, maar het is veel belangrijker om te luisteren.
Veel burgers hebben een heel goede kijk op hun leefomgeving en op de zaken die daarin van belang zijn en die voor verbetering in aanmerking komen; zij vormen immers die woonomgeving. En veel mensen bezitten de kennis en de kunde om daar met goede argumenten voorstellen te doen die ten goede komen aan die leefomgeving. En wanneer de politiek plannen heeft die voor die leefomgeving van belang zijn dan dienen die mensen vanaf het begin daarbij betrokken te worden, zodat er enerzijds een goede uitwisselingen van argumenten komt en anderzijds de besluitvorming die daarop moet volgen meer draagvlak heeft. Nu worden nog te veel plannen in een deels of geheel uitgewerkte versie aan burgers voorgelegd en dan is de inspraakprocedure een hoofdstukje van de politieke show buiten de raadzaal.
Zo is de Traverse vóór Dieren bedacht – wat je er ook van mag vinden – maar de Traverse is niet ván Dieren. Ik vraag me af tot welk plan besloten zou zijn wanneer de Dierenaren vanaf het begin en daadwerkelijk en serieus bij de plannen betrokken zouden zijn geweest.
Er is al een aantal succesvolle initiatieven in den lande te melden, waarbij directe burgerparticipatie in de praktijk is gebracht. Het zijn initiatieven waarbij de doelen gesteld worden door de burgers die door de gemeenteraad dan bekrachtigd worden. Het is democratie van onderop. Burgers voelen zich serieus genomen en de politiek doet dan waarvoor ze op aarde is in plaats van zich in hun eigen hemel te wanen.
Natuurlijk hebben alle politieke partijen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor de zoveelste keer beloofd dat ze nu echt werk zullen maken van het herstel van het contact met de burgers, maar de praktijk leert nog steeds dat het te vaak blijft bij intentieverklaringen en halfslachtige inspraak; uitzonderingen daargelaten, want gelukkig gebeurt het al her en der dat plannen beginnen bij de mensen die het aangaan.
Code Oranje gaat een rol spelen bij de provinciale verkiezingen in Gelderland, maar nog veel wezenlijker is dat het uitgangspunt van de beweging met name op lokaal gebied gestalte gegeven kan worden. Code Oranje is zeker geen wondermiddel, maar als elke gemeenschap haar eigen kleur aan haar eigen code kan geven zullen we dat als een wonder beschouwen.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Rick Evers: Nights In White Satin

Wij hadden vroeger thuis altijd de radio aanstaan. Nou ja, radio … Meestal waren het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.