Home / Alle-Regiobode / Stief: Koningsgezind

Stief: Koningsgezind

Het dorp Rheden is uit het koninkrijk getreden; er zijn nog wel onderdanen, die weliswaar in zekere zin koningsgezind genoemd mogen worden, maar niet meer willen functioneren tot meerdere eer en glorie van de koning. Rheden is niet meer vóór Oranje, overigens ook niet tegen, maar vooralsnog is het een enclave in de regio, die toch overwegend als vorstvriendelijk mag worden beschouwd. Dat geeft te denken. Enerzijds kan dit als een bijzondere ontwikkeling gezien worden, maar anderzijds is het ook niet zo vreemd wanneer we het historisch bekijken. Rheden kent vanuit het recente verleden de gestaalde kaders van Thomassen en de betonvlechters van De Meteoor en die hadden niet zoveel op met de Oranjes, omdat die op kosten van de Rhedense belastingbetalers een veel luxere levensstandaard hebben dan het sappelende voetvolk en daar al helemaal niet voor hebben kromgelegen.
Zoals gezegd, Rheden gaat niet meer voor Oranje. Er zit echter geen republikeins genootschap achter, maar er zijn gewoon geen vrijwilligers meer te vinden die de festiviteiten rondom het koningshuis willen organiseren. Het comité Rheden voor Oranje heeft daarom besloten alle evenementen in het komende jaar af te blazen. Rheden viert geen koningsdag, er is geen kermis en er wordt niet op vogels geschoten. Het Huis van Oranje is lokaal verkleurd.
Hoewel de festiviteiten in het recente verleden wel goed bezocht werden, zijn de vrijwilligers die de handen uit de oranje mouwen willen steken nog maar op één hand te tellen. De overige Rhedenaren zijn weliswaar voor een deel nog koningsgezind, wat wil zeggen dat ze liever koning zijn dan lakei.
Rheden kan derhalve niet meer tot het koninkrijk gerekend worden, want wat is een Nederlands dorp zonder koningsspelen? Vooralsnog zal het dorp niet grondwettelijk uit het Koninkrijk der Nederlanden geschrapt worden en ook zal men in Rheden niet de Eerste Rhedense Republiek uitroepen, want zowel in het dorp als daarbuiten zal alles in het werk gesteld worden om het dorp weer in de koninklijke armen te sluiten. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen zal uiteraard ingeschakeld worden, want ze hebben het oppoetsen van de liefde voor het vorstenhuis tot hoogste goed op Neerlands grond verheven. Nagenoeg alle dorpen in ons landje hebben een Oranjevereniging, al is lang niet iedereen ervan overtuigd dat oranje ons verenigt. Maar de wellicht belangrijkste functie van het Huis van Oranje moet intact blijven: het zorgt voor brood en spelen.
Binnen een jaar verwacht men dat het oranjegevoel zodanig is teruggekeerd in het dorp dat er voldoende inwoners zijn die bereid zijn om de oranjefestiviteiten nieuw leven in te blazen, uiteraard met hulp van de plaatselijke harmonie. Men verwacht echter niet dat ze, getooid met hun oranje sjerp, achter de muziek aan door het dorp paraderen op weg naar het feestterrein en al evenmin zullen de overige dorpsbewoners hen toejuichen met hun vlaggetjes, hun hoedjes en hun toeters.
Het huidige probleem met vrijwilligers is voelbaar in het hele koninkrijk. Overal hebben verenigingen en organisaties te lijden onder het gebrek aan mensen die bereid zijn een deel van hun vrije tijd te besteden aan clubs, waarvan ze zelf aangeven dat het belangrijk is dat ze blijven bestaan.
De actie van het oranjecomité van Rheden is een beproefde methode; ze trekken er de stekker uit in de hoop en verwachting dat de schrik de Rhedenaren om het koningsgezinde hart slaat en men gezamenlijk met het schaamoranje op de kaken enigszins aarzelend het Wilhelmus inzet.
Desiderius Antidotum

Lees ook

Rick Evers: Hebbes!

Een paar weken terug vertelde ik over de muis in onze kelder. Hoe hij aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.