Home / Brummen-Regiobode / Staande ovatie voor Jan Terlouw

Staande ovatie voor Jan Terlouw

EERBEEK – Op dinsdagavond 16 oktober sprak Jan Terlouw op uitnodiging van BrummenEnergie een bomvolle Kruiskerk in Eerbeek toe over de natuur, het klimaat en de kracht van het verhaal. Zijn bevlogen verhaal over de verwoesting van de natuur en de aarde, die hij op meesterlijke wijze verknoopte met zijn persoonlijke geschiedenis, leverde hem een staande ovatie op van de ruim 220 aanwezigen.

Terlouw stelde de machtsverschuiving van de politiek naar het grootkapitaal aan de kaak en stelde vast dat de grenzen van het individualisme zijn bereikt: mensen hebben weer behoefte aan samenleven en samenhang. Die samenhang en dat vertrouwen hebben we nodig om de grootste dreiging voor de mensheid af te wenden: de klimaatverandering. De kracht van het verhaal ziet Terlouw als een belangrijk middel om het onderlinge vertrouwen weer op te bouwen: ‘We moeten elkaar weer verhalen vertellen, dat schept een onderling vertrouwen.’
Terlouw toonde in zijn lezing aan dat het klimaatprobleem op te lossen is. Het is namelijk natuurkundig, technisch, economisch en politiek heel goed mogelijk om snel over te schakelen op duurzame vormen van energie, zoals energie uit zon, wind en water. Terlouw: “We kunnen het oplossen, als we het maar willen.” Jan Terlouw wist met zijn verhaal de aanwezigen te raken, zijn verhaal resoneert, zoals één van die aanwezigen het zo treffend stelde.

Jan Terlouw is natuurkundige, schrijver en politicus. Na een wetenschappelijke carrière in de kernfysica werd Terlouw lid van de Tweede Kamer voor D66, vervolgens fractievoorzitter, minister van Economische Zaken, commissaris van de Koningin in Gelderland en lid van de Eerste Kamer. Zijn (kinder)boeken kennen hoge oplagen en hij won twee keer een Gouden Griffel. De natuur, het klimaat en energie lopen als een rode draad door zijn leven en deze thema’s liepen ook tijdens de lezing op 16 oktober als een rode draad door zijn verhaal. In zijn lezingen komen bovendien zijn drie professionele levenslijnen mooi samen: “Ik kan als natuurkundige met enig gezag spreken over het klimaatprobleem, ik ken de politieke kanalen en ik kan een breder publiek bereiken door er een roman over te schrijven.”

De lezing zou oorspronkelijk plaatsvinden in de hal van het gemeentehuis. Vanwege de geldende brandweervoorschriften en de grote belangstelling voor de lezing moest BrummenEnergie uitwijken naar een andere locatie. De Kruiskerk in Eerbeek stelde ruimhartig haar deuren open en BrummenEnergie is de Protestantse Kerk Eerbeek dan ook dankbaar voor haar spontane geste en haar royale hulp bij de organisatie van de lezing.

Lees ook

Geslaagde buitenlesdag op Dorpsschool Rozendaal

ROZENDAAL – Dinsdag 22 september was een bijzondere dag voor de leerlingen van de Dorpsschool …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.