Home / Rheden-Regiobode / Rheden start op Dag van de Duurzaamheid met Klimaatkaravaan

Rheden start op Dag van de Duurzaamheid met Klimaatkaravaan

RHEDEN – Op woensdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, is de gemeente Rheden officieel gestart met de Klimaatkaravaan. Onder aanvoering van wethouder Dorus Klomberg wil de gemeente inwoners informeren en enthousiasmeren om een steentje bij te dragen aan de overgang naar duurzame energie.

“De overheid, en dus ook de gemeente, heeft een verantwoordelijkheid in de hele energietransitie”, zegt wethouder Klimaat en Duurzaamheid Dorus Klomberg. “Het is onze taak de burger mee te krijgen in de omslag die we willen maken.” En dat is precies het doel van de Klimaatkaravaan, waarvoor inwoners worden uitgenodigd zich aan te sluiten. Zo moeilijk is dat niet volgens de wethouder. “Het begint bij bewustwording, wat kan ik zelf doen, wat doe ik al en wat kan beter?”
Om aandacht te vragen voor de karavaan worden de komende tien weken tien filmpjes uitgebracht, waarin inwoners en ondernemers aan Klomberg laten zien welke initiatieven zij ontplooien op het gebied van duurzaamheid. Een promotiefilmpje ging hieraan vooraf. Burgemeester Carol van Eert vertelt hier welke kleine dingen hij zelf al doet thuis om zijn steentje bij te dragen: afval scheiden, een warme trui aan in plaats van de verwarming opstoken en minder bestrating in de tuin.”
Roor de Gans van Reinbouw is te zien in een ander filmpje. Hij maakte samen met woningeigenaar Mariëlle Willemse haar nieuwbouwhuis energieneutraal. De Gans pleit voor samenwerking tussen bouwbedrijven bij deze opgave. “Laten we onze kennis delen, in plaats van elkaar te beconcurreren. Er komt enorm veel werk aan, wat een enorm potentieel biedt aan bedrijven. Door mee te denken over handige oplossingen, kunnen we een grote bijdrage leveren aan het proces.”

Marjolein Huijskens van de gemeente Rheden gaat, samen met wethouder Klomberg, de kar trekken. Zij is programmamanager van de Rhedense Klimaataanpak en probeert zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen om ook een steentje bij te dragen aan de transitie. Ze benadrukt dat alle kleine beetjes helpen. “Er zijn altijd voorlopers in dit soort processen, die andere mensen inspireren. Zoals Mariëlle Willemse. Maar je hoeft niet eens zoveel te doen, vele kleine druppels water maken samen de grote zee.” Huijskens hoopt dat steeds meer mensen zich aansluiten bij de Klimaatkaravaan, maar merkt dat onwetendheid veel inwoners tegenhoudt. “We willen onder andere een laagdrempelig platform opzetten, waar iedereen de informatie kan vinden die hij nodig heeft. En wie vragen heeft, mag gewoon even bellen of een e-mailtje sturen naar de gemeente.”

Lees ook

Geslaagde buitenlesdag op Dorpsschool Rozendaal

ROZENDAAL – Dinsdag 22 september was een bijzondere dag voor de leerlingen van de Dorpsschool …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.