Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Langs Weg en Rail in Gelderland

Retrospectief: Langs Weg en Rail in Gelderland

Retrospectief: Langs Weg en Rail in Gelderland

Voor deze Retrospectief ontvingen we input van Edy Riewald uit Doesburg. Hij kwam in het blad Langs Weg en Rail in Gelderland – dat was het maandblad voor het personeel der Geldersche Tramwegen – een fraaie lofdicht over de GTW en Doesburg tegen. In oktober 1954 schreef ene Kroes onder de titel Te Doesburg…:

Wanneer men spreekt van G.T.W., / dan denken we intussen, / aan conductrices en chauffeurs / aan passagiers en bussen, / aan sneldienst, stopdienst enzovoort. / Ze regelen ons leven / wanneer we, / elke morgen weer, / ons naar het werk begeven!

Maar kent U ook de nijvere plek / in Doesburg aan de haven. / Waar in de schepen vol met maïs / de sterke bakken graven? / Waar kunstmest, zwevend door de lucht / het werk nooit op zal schorten / maar als een grote, grauwe wolk / zich in de loods laat storten? / Er rijden kranen heen en weer, / ze doen de lading rijzen, / ze grijpen zware vrachten aan, / waarnaar hun armen wijzen. / Die armen zwaaien telkens rond, / ze draaien en ze keren. / Er boven staat de G.T.W. / bekwaam te dirigeren!

Het is slechts een deel van het oorspronkelijke gedicht. Maar dat stukje van de hierboven gloedvol beschreven zaken, zijn te zien op de foto die Riewald meestuurde bij dit verhaal. We zien een dampende stoomlocomotief die een reeks goederenwagons trekt. De grote silo, waarin maïs wordt gestort vanuit schepen in de Turfhaven, steekt hoog boven de loc uit. De twee grote laadkranen hebben blijkbaar even geen werk en de ‘de sterke bakken’ waarmee ze in de ruimen van schepen graven, liggen rechts op de kade te wachten op gebruik.

En het bijzondere aan deze foto is dat je hem anno 2018 ook nog zou kunnen maken. Goed, de tram zelf is er niet meer, maar zowel de grote GTW-loods, de kranen en silo’s alsook de Turfhaven zijn er nog. Bovendien worden ze een tweede leven ingeblazen en blijft daarmee een stukje lokale industriële geschiedenis in Doesburg bewaard.

Lees ook

Foi, foi: Gerrit Sangers

D’r bint heel wat luu die ut dialect, de streektaal dus, un warm hart toedraag. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.