Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De Grote Slatsmolen in Loenen

Retrospectief: De Grote Slatsmolen in Loenen

Een van de vele papiermolens die Loenen heeft gekend, was de Grote Slatsmolen aan de Molen-Allee. Deze molen was gelegen aan de Molenbeek nabij de Kleine Slatsmolen. Voor het eerst wordt in 1668 in oude documenten gesproken over de Grote Slatsmolen die ook wel De Nieuwe Molen werd genoemd. In dat jaar had Allard Hacfort van kasteel Ter Horst een ‘vriendelick’ accoord met de papiermakers over het onderhoud van de beekjes. Teunis Hendriks was toen eigenaar van de opstal en verpachtte dit in 1672 aan papiermaker Cornelis Hendriks (een Loenense straat is naar hem genoemd). Na deze papiermaker kwamen diverse pachters op de molen.
In 1858 is de Grote Slatsmolen gesloopt en herbouwd. Na de verkoop van de molen aan baron Van Wijnbergen, van kasteel Ter Horst, bleven Hendrik en Willem Limphers Hilbrink pachters. Na de Hilbrinks kwam de familie Schut.
Jan Willem Schut komt in 1882 in de pachtboeken van kasteel Ter Horst voor als pachter. Baron van Wijnbergen werd in 1881 eigenaar van het kasteel en ook de vele boerderijen en bedrijven langs de Molenbeek. Op de Grote Slatsmolen overleed de echtgenote van Schut in 1887, waardoor de firmanaam Weduwe J.W. Schut ontstond. Er werd papier en karton geproduceerd.
Het bedrijf was intussen deels machinaal geworden. Behalve het waterrad vormde een kleine oliemolen de drijfkracht.
Wederom ging Schut verhuizen. De fabricage werd geleidelijk overgeplaatst naar de Bovenste Molen verderop gelegen aan de Molen-Allee. De gemalen papierstof werd met paard en kar van de Grote Slats naar de andere molen gebracht.
Na vertrek van Schut kocht Gerrit Wilbrink het bedrijf voor 9000 gulden, voordien had hij dit al enkele jaren gehuurd. In eigen bedrijf maalde Wilbrink het koren en bakte roggebrood: de bekende 14-ponders. Wilbrink had naast de korenmolen ook een boerderij.
In 1955 verkocht Wilbrink de voormalige papierfabriek aan Dirk Wijngaards. Wijngaards maalde het graan en vestigde er een veevoederhandel in.
Na het overlijden van Dirk Wijngaards woonde zijn zoon met zijn gezin hier. Na enige jaren kwam het gebouw te koop. Een jong stel, Fons Vrouwenraths en Petra van Nistelrooy werden nadien eigenaar en zijn voortvarend aan de slag gegaan met de renovatie van de oude molen. Het water heeft nog altijd dezelfde val bij de Grote Slats. Menigeen betreurt dat in 1952 het waterrad is verdwenen.

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Zichtlijnen

Het park Daalhuizen in Velp moet deels gesloopt worden om het in de oude glorie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.