Home / Alle-Regiobode / Provinciale Staten overhandigen profielschets commissaris

Provinciale Staten overhandigen profielschets commissaris

REGIO – Wordt u onze zeventiende Commissaris van de Koning? Dat is de titel van de profielschets die Provinciale Staten hebben vastgesteld op 3 oktober. De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Kees van Baak, overhandigde de profielschets aan Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De minister publiceert de vacature in de Staatscourant, Binnenlands Bestuur en VNG Magazine. Belangstellenden kunnen reageren tot en met 4 weken na datum van publicatie in de Staatscourant. Minister Ollongren doet een voorselectie van de reacties en stelt de kandidaten voor aan de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten. In de vertrouwenscommissie zitten alle fractievoorzitters. Marjolijn Faber (PVV) gaf aan geen deel te willen nemen aan deze commissie.

Gelderland wil per 1 februari 2019 een nieuwe Commissaris van de Koning, die zich inzet voor een gezonde, veilige, schone, en welvarende provincie. Luuk van der Veer (Partij voor de Dieren) diende een amendement in om de volgende toevoeging mogelijk te maken: Gezien het geringe aantal vrouwelijke commissarissen van de Koning in Nederland wordt bij gelijke geschiktheid de voorkeur gegeven aan een vrouw. Alleen de fracties van Partij voor de Dieren en GroenLinks steunden dit voorstel. De minister benadrukte dat er wel keuze moet zijn. Ze moeten zich wel melden. Mannen én vrouwen.

In de periode 17 juli tot en met 20 augustus nodigden Provinciale Staten Gelderlanders uit om aan te geven wat zij belangrijk vonden aan de nieuwe commissaris van de Koning. Ruim 500 mensen gaven gehoor aan de oproep van de Staten. Zo gaven de meesten aan dat de nieuwe Commissaris van de Koning een boegbeeld van de provincie moet zijn. Ook gaf het merendeel aan het belangrijk te vinden dat de nieuwe Commissaris van de Koning een achtergrond in het openbaar bestuur heeft. Deze beide aspecten komen terug in de profielbeschrijving.De huidige commissaris Clemens Cornielje is 13,5 jaar in deze functie werkzaam geweest. Per 1 februari 2019 stopt hij.

Lees ook

Business & Shopping: Nieuw verplicht energielabel vanaf 1 januari

DIEREN – Iedere woningeigenaar is op straffe van een boete verplicht om bij de overdracht …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.