Home / Doesburg-Regiobode / Piet Oudolf uit Hummelo onderscheiden

Piet Oudolf uit Hummelo onderscheiden

HUMMELO – Op 27 oktober is de internationaal bekende tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf (74) uit Hummelo koninklijk onderscheiden door burgemeester Marianne Besselink. Hij werd Officier in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats in zijn vermaarde tuinen in Hummelo op de laatste dag dat deze voor het publiek waren opengesteld.

Piet Oudolf maakt en maakte zich op diverse manieren zeer verdienstelijk. Hij startte in 1976 zijn eigen ontwerp- en adviesbureau, stelde vele jaren zijn privétuin in Hummelo open voor publiek en had tot 2010 zijn eigen kwekerij Futureplants. Sinds het begin van de jaren tachtig is hij bezig met het ontwikkelen van een nieuwe tuinstijl, genaamd de Dutch Wave of de New Perennial Wave, die zich kenmerkt door het gebruik van vaste planten en siergrassen en het spelen met de seizoenen. Het maakte Oudolf beroemd in zijn vakgebied.
In 1996 brak hij internationaal door met het ontwerp van het Dream Park in Enkëping, Zweden. Daarna volgden opdrachten in Groot-Brittannië, mekka van de gecultiveerde tuin, waar hij met zijn stijl een revolutie ontketent en uitgroeit tot een beroemdheid. In de Verenigde Staten heeft hij zijn werkveld verbreed, van tuinen en landgoederen naar stedelijke openbare ruimtes. Zo heeft hij in New York langs de Upper Promenade aan de rand van het stadspark The Battery de Gardens of Remembrance en de Battery Bosque ontworpen, een 6.000 m2 groot gebied met platanen. In de Gardens of Remembrance komen slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de Twin Towers jaarlijks bijeen om de ramp te herdenken. Een ander project is de beplanting van het Highline Park in New York (2009). Hier werd een verlaten en verwaarloosd stuk verhoogd spoor een zwevend park waar het net lijkt alsof je midden in de stad in een stuk wilde natuur bent beland.
Andere bekende ontwerpen (mede) van zijn hand zijn de ingang van de botanische tuin van De Uithof in Utrecht, de Vlinderhof in Leidsche Rijn in Vleuten-De Meem (2014) en de tuinen rond het museum Voorlinden (2016). In Zweden: de havenpromenade in Seilvesborg (1996) en Trklgárdsfóreningens park in Göteborg (2007). In Duitsland: het omzetten van een voormalig waterzuiveringsbassin in een tuin i.h.k.v. RUHR 2010 in Bottrop Ebel (2011). In Groot-Brittannië: een historisch landschapspark bij Stoke-on-Trent (2005) en Pottersfield, een klein park naast de Tower Bridge in Londen (2007).In Canada: de ingang voor de botanische tuin in Toronto (2006). In de Verenigde Staten: Goldman Sachs nieuwe hoofdkwartier in New York (2009) en Lurie Garden in Millennium Park in Chicago (2001).
De opdrachten die hij de laatste jaren aanneemt, zijn voornamelijk opdrachten die een brede maatschappelijke betekenis hebben, zodat zijn werk voor iedereen toegankelijk is. Zo richtte hij na ontvangst van de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs het ‘Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds’ op met als doel braakliggende terreinen in de stad om te vormen tot een groene omgeving en sociale cohesie en onderlinge betrokkenheid in de buurt te genereren.
Verder schreef Piet Oudolf vele tuinboeken die in meerdere landen zijn verschenen en onderwees hij op bekende universiteiten zoals het Amerikaanse Harvard en de TU Delft. Hij ontving vele prijzen voor zijn werk.

Lees ook

Siza zoekt vrijwilligers voor nieuwe locatie in Rheden

RHEDEN – Zorgorganisatie Siza heeft recent een nieuwe locatie geopend aan de Haverweg in Rheden. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.