Home / Doesburg-Regiobode / Pianoconcert in Podium Acanthus

Pianoconcert in Podium Acanthus

DOESBURG – Zondagmiddag 4 november klinkt bij Podium Acanthus te Doesburg een piano-recital met twee verschillende Beethoven-sonates. Deze worden uitgevoerd door de veelbelovende jonge pianist Santiago Juncal. Er zijn twee verschillende concerten om 13.30 en om 15.00 uur, elk concert duurt ongeveer een half uur.

Om 13.30 uur klinkt de Sonate No.32 in c-klein Op.111. Dit is een tweedelige sonate waarvan de delen contrasterend zijn: donker en licht, zwaar en luchtig. Beethoven componeerde hem aan het einde van zijn leven toen hij al volledig doof was.
Om 15.00 uur wordt een andere sonate van Beethoven vertolkt, No.29 in Bes-groot Op.106, bijgenaamde de Grosse Sonate für das Hammerklavier. Deze lange sonate wordt beschouwd als één van de moeilijkste werken die ooit voor piano is gecomponeerd en ongetwijfeld de moeilijkste én langste pianosonate uit de klassieke periode. Direct na de publicatie ervan in 1819 beschouwde men het werk dan ook als praktisch onspeelbaar. Pas jaren later bewees de Hongaarse pianist Franz Liszt dat de Hammerklavier wel te spelen was door hem zelf uit te voeren tijdens een pianorecital. Hoewel Liszt meermaals riep dat deze sonate niet te spelen was.

Santiago Juncal, pianist en dirigent, werd geboren in Vigo in Spanje. Hij verhuisde op zevenjarige leeftijd met zijn familie naar Nederland. Santiago studeerde piano bij Matthijs Verschoor en Frank van de Laar en volgde masterclasses bij onder meer Stephen Kovacevich, Matti Raekallio, Jacques Rouvier en Dmitri Bashkirov. Orkestdirectie studeerde hij bij Peter Gaasterland en Jan Stulen. Hij dirigeerde orkesten als de Berlin Sinfonietta en het Nationale Symfonieorkest van Litouwen. Als pianosolist speelde hij recitals in landen als Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland. In 2014 ontving hij de ArtEZ Muziekprijs voor zijn uitvoering van Beethovens Hammerklavier Sonate, die ook op 4 november klinkt. Daarnaast is Santiago artistiek directeur van de International Holland Piano Series te Hengelo.

podium@acanthus.demon.nl

Lees ook

Gezellige Pieten in Doesburg

DOESBURG – Zaterdag 28 november was het wel heel gezellig in Doesburg. In de winkelstraten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.