Home / Brummen-Regiobode / Nipte meerderheid raad voor aankoop pand leerwerkcentrum

Nipte meerderheid raad voor aankoop pand leerwerkcentrum

BRUMMEN – De gemeenteraad van Brummen was het vorige week donderdag allesbehalve eens over de aankoop van een pand op de Kollergang in Eerbeek voor de realisatie van een leerwerkcentrum. Met tien stemmen voor en acht stemmen tegen werd wel budget vrijgemaakt, maar de oppositie is van mening dat een kleiner en goedkoper pand beter zou zijn.

Brummen stapt in 2019 uit de sociale werkvoorziening Delta-Werkt en wordt daardoor zelf officieel de werkgever van inwoners met een Wsw-indicatie. Om deze mensen een plek te geven, samen met cliënten uit de Participatiewet en arbeidsmatige dagbesteding, heeft de gemeenteraad nu bijna 2 miljoen euro vrijgemaakt om het pand aan de Kollergang 14 in Eerbeek aan te schaffen, waar voorheen Watts Industries gevestigd was. Hier moet een eigen centrum voor arbeidsontwikkeling worden opgezet.

Het voorstel van het college leverde een flinke discussie op. Democratisch Brummen (DB), GroenLinks en D66 waren van mening dat het niet nodig is zo’n groot en duur pand te kopen. “Het lijkt erop dat onze gemeente opgescheept zit met een 30 jaar oud gebouw dat in 40 jaar wordt afgeschreven. Normaliter wordt een soortgelijk gebouw in 25 jaar afgeschreven door de eigenaar. Dit is dus een mooie winst voor Watts Industries, de voormalige eigenaar van het pand en een verlies voor de nieuwe eigenaar, onze gemeente.”

Daarnaast maakt Democratisch Brummen bezwaar tegen de snelheid waarmee dit besluit moet worden genomen. “Volgens het college was er, na advies van buitenaf, niet veel tijd om na te denken. Er diende snel gehandeld te worden, omdat je de mensen met een Wsw-indicatie niet te lang in de kou kon laten staan. Een oneigenlijk drukmiddel dus”, aldus de fractie. DB is bovendien verbolgen over het feit dat het college het huren van een pand uitsloot, terwijl op Funda het betreffende pand zowel te koop als te huur wordt aangeboden. “Zijn wij dan door het college op het verkeerde been gezet?”

Het college liet tijdens de raadsvergadering weten dat het pand aan de Kollergang inderdaad te groot is, maar dat een groot deel van het bouw weer kan worden verhuurd, onder andere aan de vorige eigenaar Watts Industries. Het college ziet geen andere mogelijkheid, mede door de naderende overstap op 1 januari. Democratisch Brummen kan zich niet voorstellen dat er geen andere geschikte panden te huur zijn en maakt zich zorgen over de daadwerkelijke exploitatie- en kapitaallasten. “We schuiven een kostenpost af op onze kinderen en wellicht kleinkinderen, waarbij deze kosten een hindernis gaan vormen voor toekomstig financieel beleid van onze gemeente”, aldus de fractie. Bovendien behoort de gemeente niet op de stoel te gaan zitten van een makelaar in onroerend goed.”

Democratisch Brummen liet, samen met GroenLinks en D66, duidelijk blijken het niet eens te zijn met deze plannen. Dit protest mocht echter niet baten. Met tien stemmen voor hebben PvdA, CDA en VVD het voorstel van het college goedgekeurd.

Lees ook

Katholieken uit Apeldoorn en Brummen gaan samen

REGIO – Vanaf begin 2021 zullen de Emmausparochie in Apeldoorn en de Franciscus en Claraparochie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.