Home / Belangrijk / Margrietschool stuurt kinderboeken op reis

Margrietschool stuurt kinderboeken op reis

SPANKEREN – Boek uit? Zet hem dan niet in de kast, maar stuur hem op reis naar nieuwe lezers. Dat is de bedoeling van het Kinderzwerfboekenstation, dat vorige week woensdag werd geopend op de Prinses Margrietschool in Spankeren.

Wethouder Dorus Klomberg van de gemeente Rheden had een stapeltje boeken meegebracht. “Van mijn kinderen, maar die zijn hier al jaren te oud voor”, vertelde hij aan de leerlingen van de school. “Nu liggen de boeken op zolder, maar dat is eigenlijk zonde. Misschien vindt iemand anders het wel heel leuk om het boek te lezen.” Wethouder Klomberg en leerlingen Ilja, Nilah en Jayden zetten samen hun boeken in de prachtige blauwe kast in de gang van de school en openden daarmee het Kinderzwerfboekenstation.

Het idee voor het station kwam van Ingrid van Middelkoop, normaal gesproken intern begeleider op de Margrietschool, maar voor de gelegenheid omgedoopt tot stationschef. “Het zwerfboekenstation is een laagdrempelige manier om kinderen ook thuis aan het lezen te krijgen”, legt ze uit. “We hebben wel een bibliotheekje op school, maar de boeken in het station zijn juist bedoeld om lekker mee naar huis te nemen. Kinderen mogen de boeken zo lang houden als ze willen en daarna ook achterlaten waar ze willen. Of het nou hier op school is of bij de tandarts of in de speeltuin. Een ander kind mag het meenemen en lekker gaan lezen.”
Er zijn in het hele land al tientallen Kinderzwerfboekenstations te vinden. Boeken die hier worden ingeleverd, krijgen allemaal een sticker met een nummer. Kinderen mogen gratis een boek van het station meenemen en dit ergens anders weer achter laten. Elk boek heeft een nummer, dat op kinderzwerfboek.nl kan worden ingevoerd. “Zo kun je zien waar jouw boek naartoe reist”, vertelt Ingrid. “Als iedereen de code van gevonden boeken doorgeeft, krijgt het boek vanzelf een reisverslag.”

Ingrid hoopt natuurlijk dat kinderen meer gaan lezen als de boeken zo voor het grijpen liggen, maar het zwerfboekenstation speelt daarnaast ook een belangrijke rol in het uitrollen van het thema Ik, Jij, Wij, waar de openbare scholen in de gemeente Rheden mee werken. Ingrid: “Ik, Jij, Wij gaat onder andere over samenwerken en verantwoordelijkheid nemen en ons station past daar prima bij. De kast is gevuld door ouders en kinderen die boeken hebben meegenomen en Leo Dorland, een betrokken vader, heeft de kast voor ons geschilderd. Verder is het de bedoeling dat ik straks hulp krijg in mijn rol als stationschef. Alle boeken moeten in ontvangst worden genomen en een sticker krijgen en de kast moet netjes worden gehouden. Allemaal taken die de kinderen ook prima op zich kunnen nemen.”

Woensdag zijn al flink wat boeken ingeleverd voor de kast, die allemaal een sticker krijgen en de wereld in worden gestuurd. Iedereen die boeken uit heeft en ze een tweede leven wil geven, kan deze inleveren bij een Kinderzwerfboekenstation, op de Margrietschool of op één van de vele andere locaties.

Foto: Linda Peppelman

Lees ook

Sportieve Rhedense wint puzzelroute

RHEDEN / EERBEEK – De natuur verkennen op een duurzaam vervoermiddel is voor vele mensen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.