Home / Belangrijk / Lezing over Kozakken in de regio

Lezing over Kozakken in de regio

DOESBURG – Donderdag 25 oktober vindt vanaf 20.00 uur een bijzondere lezing plaats in Het Meulenhuus aan de Bergstraat 48 in Doesburg. Mr. dr. Wilfried Uitterhoeve uit Nijmegen houdt dan een lezing over de Kozakken in de regio in 1813 en 1814, op uitnodiging van Historische Vereniging Stad en Ambt Doesborgh,Streekmuseum De Roode Tooren. De deuren staan vanaf 19.30 uur open.

Spreker Wilfried Uitterhoeve (1944) schreef ten vervolge op zijn dissertatie – een biografie van Cornelis Kraijenhoff – een drietal boeken waarin de Bataafs-Franse tijd centraal staat. Een van die boeken is 1813 – Haagse Bluf. De korte chaos van de vrijwording. Dat boek bevat onder meer een hoofdstuk over Doesburg in het najaar van 1813. In dat hoofdstuk, maar ook in andere hoofdstukken, komen de Kozakken voor. Het Kozakken-volk, voor het merendeel wonend in het zuiden van Rusland, leverde veel manschappen aan het leger van de tsaar. Ze hadden hun eigen manieren en uiterlijk, wat een grote indruk maakte op de bevolking van de landen waar zij doorheen trokken. Wilfried Uitterhoeve zal een beschrijving geven van hun uiterlijk, hun manieren, hun militaire optreden her en der in het land – ook in Doesburg dus – in relatie tot de geregelde Russische en Pruisische troepen.

De toegang is voor leden van de historische vereniging gratis. Niet-leden betalen 5 euro per persoon.

Lees ook

Muzikanten MDVS staan op straat als Harmonie wordt gesloopt

DOESBURG – Het Muziekcorps der Voormalige Schutterij (MDVS) is, zachtjes uitgedrukt, niet blij met de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.