Home / Brummen-Regiobode / Geweienverkoop bij de Groote Modderkolk

Geweienverkoop bij de Groote Modderkolk

LOENEN – Op woensdag 24 oktober doet Natuurmonumenten veel geweien van edelherten in de verkoop. De verkoop vindt tussen 11.00 en 15.00 uur plaats tijdens de herfstmarkt op het open erf de Groote Modderkolk in Loenen.

De geweien worden deze dag verkocht voor prijzen tussen de 50 en 175 euro voor een span. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting. De opbrengst is bedoeld voor het beheer van de populatie edelherten in de Loenense bossen.

In de wintermaanden en het vroege voorjaar werpen de mannelijke herten hun gewei af. Direct na de afworp begint een nieuw gewei te groeien vanuit de rozenstokken. Na vier tot vijf maanden heeft het hert een nieuw gewei opgezet, in de regel nog groter en zwaarder dan het jaar ervoor. Tijdens de bronst zijn de herten op hun mooist. Het hert met het zwaarste gewei verzamelt de meeste hinden om zich heen en zorgt zo voor het meeste nageslacht. De afgeworpen stangen worden door de boswachters opgezocht en worden verkocht, vaak worden beide stangen van hetzelfde dier gevonden en deze worden dan ook als een span aangeboden.
De boswachter geeft tijdens de herfstmarkt uitleg over de opbouw van het gewei en kan antwoord geven op de meeste vragen. Deze markt wordt dit jaar voor het eerst gehouden door de stichting Verdandi. Er zijn veel betaalde kinderactiviteiten te doen. Vanaf het erf kan er gewandeld worden naar de waterval in Loenen.

Lees ook

Literair café en open podium

EERBEEK – Op maandag 28 september om 19.30 uur is in Cultuurhuis Pater Dekker aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.