Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Bestemming

Een Stief Kwartiertje: Bestemming

Een Stief Kwartiertje: Bestemming

Bestemming is een begrip met een overwegend positieve klank; het heeft iets met aankomen, het leidt ergens toe. Het kan echter ook tot iets negatiefs of droevigs leiden, ieder van ons weet immers zijn of haar uiteindelijke bestemming; als je gelovig bent kan het een leuke kant hebben. Maar we gaan voor het leven en daarin heeft voor veel mensen bestemming ook te maken met een doel bereiken en daartoe maken ze plannen die ze dan pogen uit te voeren en waar te maken, met wisselend succes, zoals u ongetwijfeld uit ervaring weet.
Gemeenten maken ook bestemmingsplannen in de hoop dat die ooit gerealiseerd zullen worden. Dat leidt nogal eens tot verwarring. De gemeentelijke wegen naar een bestemming zijn soms onnavolgbaar, gaan via allerlei politieke kronkels, er zijn links en rechts afslagen en als de politieke tomtom uiteindelijk uitroept “bestemming bereikt” is het maar de vraag of de bestemming nog iets met het oorspronkelijke plan te maken heeft. Veel bestemmingen bereiken een papieren werkelijkheid.

De gemeente Rheden heeft een aantal terreinen die weliswaar een bestemming hebben, maar tot nu toe nergens toe leiden. Zo vraagt menigeen zich momenteel af of Hotel Laag Soeren, voorheen Hotel Dullemond, het nieuwe Riverstone wordt.
U kent Riverstone uiteraard goed, want er is veel over gepubliceerd. Het is de vervallen steenfabriek in de uiterwaarden tussen Rheden en Velp en de huidige staat van het terrein staat symbool voor de jarenlange dramatische gang van zaken om tot een algemeen aanvaardbare bestemming te komen, namelijk ruïneus.

Hotel Laag Soeren is al een ruïne en daarmee een zorghotel voor vleermuizen, ratten, egels en ander gedierte op zoek naar onderdak. Het zou er ook spoken, zegt de volksmond, maar Laag-Soeren kent geen Halloween, dus die bestemming kan er af. Het is echter wel zo’n grote gribus dat zelfs de steenuilen er niet willen wonen.
Het staat al een tijd te koop en er zijn genoeg gegadigden, een daarvan wil er een zorghotel voor mensen van maken, maar de gemeente wil dat de bestemming horeca blijft, want het terrein moet weer ‘beleefbaar’ worden, wat dat ook moge inhouden. Kennelijk is een zorghotel niet beleefbaar, de mensen die er gaan wonen moeten immers herleefbaar gemaakt worden. Nou, dat geldt ook voor het pand. Overigens is het niet de schuld van de gemeente dat het pand de bestemming ruïne heeft gekregen, maar waarom de erfgenamen, met name vijf goede doelen, de boel zo hebben laten versloffen is onduidelijk, tenzij versloffing als goed doel wordt gezien en straks meer geld opbrengt.

Laag-Soeren wil van die naargeestige entree van het dorp af en men hoopt dat er eindelijk iets daadwerkelijk gaat gebeuren. Een samenleving mag haar naam dragen als er zorg is voor elkaar en daarom beschouwt Laag-Soeren het gemeentehuis ook als een zorghotel. Er werken daar immers mensen die moeten integreren in de samenleving door hun doen en laten af te stemmen op de geluiden uit die samenleving; daarvoor moeten ze weten wat zich in de samenleving afspeelt. Dat moeten ze leren, je kunt het zien als arbeidstherapeutisch werk. Kortom, het wordt tijd dat de gemeente meewerkt aan een oplossing, ook als die niet helemaal past in hun beeld. Eén Riverstone is eigenlijk al te veel.

Zorgen is iets concreets doen voor elkaar. Je moet niet zorgen dat je iets een bestemming geeft, je moet zorgen dat het ook daadwerkelijk een bestemming heeft.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Leer de oude schildertechnieken bij Boulevard Magenta

LAAG-SOEREN – Schilderen is een ambacht en iedereen kan het leren. Dat is de overtuiging …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.