Home / Belangrijk / Dierens Mannenkoor Koninklijk onderscheiden

Dierens Mannenkoor Koninklijk onderscheiden

DIEREN – Het jubileumconcert van het vijftigjarige Dierens Mannenkoor kreeg zaterdagavond in de volgepakte Ontmoetingskerk een extra feestelijk tintje, toen burgemeester Carol van Eert een Koninklijke Erepenning uitreikte aan het koor. Het eervolle kleinood werd in ontvangst genomen door voorzitter Adri Schellevis en twee oprichters van het koor; Frans en Gerard Gerritsen.

Het Dierens Mannenkoor werd opgericht op 30 september 1968. Dat gebeurde nadat de Katholieke kerk besloot dat de kerkdiensten een vernieuwing moesten ondergaan. Daarin was amper plek voor het toen bestaande RK Mannenkoor en dat leidde tot de oprichting van een nieuw koor: het Dierens Mannenkoor. Dat begon direct met 47 zangers en nog geen jaar later waren dat er al 92. De gemiddelde leeftijd lag ook beduidend lager dan tegenwoordig, want het DMK leidt, zoals de meeste mannenkoren, flink aan vergrijzing.

Dat was zaterdag echter niet te horen. Het koor kwam krachtig en enthousiast over en klonk vanaf het openingsnummer Wenn Zigeuner Hochzeit Machen als een geoefend en gebalanceerd geheel. Sinds vorig jaar is Ronald Brons dirigent en zijn zoektocht naar de mooiste klanken, zoals hij dat zelf noemt, heeft z’n vruchten afgeworpen.

Een kleine greep uit de concerten en optredens van het Dierens Mannenkoor: de traditionele kerstconcerten, de jaarlijkse dodenherdenking op het Rozenbos in De Steeg, concerten in het Musis Sacrum, galaconcerten, herfstconcerten, bevrijdingsconcerten en donateursconcerten. Ook aan verschillende koorfestivals werd meegedaan met veelal promotie naar een hogere klasse tot gevolg.

De Koninklijke Erepenning die door burgemeester Van Eert werd uitgereikt, is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Erepenning wordt slechts verleend ter gelegenheid van de viering van het vijftigjarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling.

Foto: Wencel Maresch

Lees ook

Opbrengst collecte nierstichting

DE STEEG – Van 13 tot en met 20 september vond in De Steeg de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.