Home / Rheden-Regiobode / De Dag van de Ouderen en de kunst van het alleen zijn

De Dag van de Ouderen en de kunst van het alleen zijn

RHEDEN – Op 1 oktober werd in Ons Huis in Rheden de Dag van de Ouderen gevierd. Dit jaar ging de dag over de kunst van het alleen zijn – bevriend raken met jezelf en anderen. De voordracht werd gehouden door filosoof en socioloog Dick Kleinlugtenbelt.

Alleen zijn en de kunst om met jezelf en anderen te leven, is een onderwerp waar veel ouderen mee te maken hebben. Ouderen hebben meer dan gemiddeld te maken met verlies van geliefden en eenzaamheid. Vandaar dat het comité Dag van de Ouderen dit onderwerp wilde belichten.

Mevrouw Truus Havinga droeg na haar welkomstwoord een gedicht van Annie M.G. Schmidt voor, getiteld: Zo op het Oog, dat was geschreven voor deze doelgroep. Er was veel herkenning in de zaal. De aanwezigen herkenden de kleine ongemakken waarmee ouderen te kampen hebben, zoals slecht slapen, kortademigheid en dergelijke, maar zo op het oog waren ze nog aardig gezond.

Wethouder Gea Hofstede deed de officiële opening van de dag en sprak namens de gemeente. Zij houdt zich binnen haar portefeuille onder andere bezig met problemen van ouderen. Ze benadrukte het belang van verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van elkaar. Als samenleving moeten we het immers met elkaar doen, dus omzien naar elkaar, oog en oor hebben voor elkaar.

In zijn voordracht beschreef Dick Kleinlugtenbelt vervolgens het concept van levenskunst aan de hand van klassieke denkers, waaronder Socrates, Marcus Aurelius en Seneca. Levenskunst biedt een manier om bewust te leven en na te denken over je doen en laten. De aanwezigen luisterden aandachtig naar Kleinlugtenbelts voordracht, maar het bleek ook dat veel ouderen meer gebaat waren bij heel concrete, praktische handreikingen om met de eenzaamheid in de ouderdom om te gaan.

Tot slot werd de Dag van de Ouderen vooral heel gezellig. De broodjes gingen rond, de kroketten vonden gretig aftrek en er ontstonden veel gesprekken. Want het ging ook om de ontmoeting met elkaar. De 230 aanwezigen bleven lang natafelen en velen vulden het enquêteformulier in, waarmee het organiserende comité weer aan de slag kan voor volgend jaar.

Lees ook

Kinderboekenweek bij Bibliotheek Veluwezoom

DIEREN – Bibliotheek Veluwezoom heeft tijdens de Kinderboekenweek, die plaatsvindt van 30 september tot en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.