Business & Shopping: Veluws wild, een bewuste keuze van Gert-Jan van der Horst

DIEREN / EERBEEK – In de toonbanken van zijn de Keurslagerijen van Gert-Jan van der Horst in Eerbeek en Dieren heeft het Veluws wild een prominente plek veroverd. Om zich te verzekeren van een goede aanlevering heeft Van der Horst een goede band opgebouwd met een coöperatie van jagers. Én met Natuurmonumenten.
“Wild is een vak apart: je weet gewoon nooit wanneer het binnenkomt. Niet in de laatste plaats omdat de aanlevering afhankelijk is van het quotum. Het is nu bijvoorbeeld al bekend dat er het komende seizoen op de Veluwe minder edelherten afgeschoten mogen worden. Gelukkig ben ik verzekerd van een redelijk constante aanlevering. Ik werk namelijk samen met een coöperatie van jagers. Ook heb ik nauwe banden met Natuurmonumenten.”
Van der Horst vindt het heel bijzonder dat het Veluws wild opgroeit ‘in onze achtertuin’. “En die leefomgeving is geweldig. Ik weet precies welk voedsel de herten, zwijnen en reeën hebben genuttigd. Maar ook hoe het is gesteld met hun fysieke gestel. De jagers praten me er regelmatig over bij. Verder vind ik het waardevol dat de afstand tussen de slachtplaats en onze uitsnijderij nihil is. Er worden dus geen onnodige kilometers gemaakt. Zo houden we onze ‘footprint’ binnen de perken.”
De Keurslagerijen bieden ree, zwijn, hert, haas en fazant aan. Van der Horst: “Inmiddels weet ik precies welke beesten ik moet hebben. Neem nu het hert, ik werk uitsluitend met het edelhert. Vergeleken met het damhert, dat ook op Veluwe leeft, is het vlees van een edelhert veel malser. Bovendien is de smaak minder sterk. Nog een laatste punt: van kop tot staart, we verwerken alle onderdelen. Bij ons krijgt het hele dier dus een goede bestemming. Zo maken we van de snippers heerlijke saucijsjes, droge worst en paté.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.