Home / Alle-Regiobode / Boos Red de Veluwe gaat actievoeren

Boos Red de Veluwe gaat actievoeren

REGIO – Stichting Red de Veluwe is verontwaardigd over de reactie van minister Cora van Nieuwenhuizen over de belevingsvlucht die op 30 mei de laagvliegroutes vanaf Lelystad vloog. De minister stelt in haar brief aan de Tweede Kamer dat de gemeten geluidsverschillen binnen de marges vallen die op voorhand te verwachten waren. Red de Veluwe vindt dat klinkklare onzin en legt zich hier niet bij neer.

“De toegestane marge die de minister nu ineens uit haar hoed tovert zou een verdubbeling of verdrievoudiging van het geluid kunnen betekenen voor bewoners op de Veluwe en van de IJsselvallei”, aldus de actiegroep die dit onacceptabel vindt.

De belevingsvlucht bleek volgens de actiegroep in de praktijk op basis van metingen veel meer geluid te maken dan was berekend in de Milieueffectrapportage (Mer). “Terwijl het hier een nieuw toestel betrof en ook nog eens zonder passagiers en belading en dat precies volgens het boekje vloog. Minder geluid produceren dan die dag is volstrekt onmogelijk. Niettemin staat in de Mer een nog veel lager geluidsniveau.”

Woordvoerder Jaap Kloosterziel: “Overduidelijk is dus dat in de Mer gerekend werd met veel te weinig lawaai waardoor de bewoners en degenen die de beslissingen moeten nemen, een veel te positieve situatie werd voorgeschoteld. Op basis van die feiten werd een rapport aan de minister aangeboden met het advies geen laagvliegroutes te gaan invoeren en eerst te zorgen voor een herindeling van het luchtruim. Bij de ontvangst van dat rapport stelde de minister dat ze geen pasklaar antwoord had op de verschillen tussen de metingen en berekeningen. Bijna vijf maanden later en na veel onderzoek door dure bureaus komt ze ineens met het verhaal dat dit soort afwijkingen binnen de marges vallen. Er is een bandbreedte mogelijk van 3 tot 6 decibel. Nou als dat zo is had ze dat op dat moment ook wel kunnen zeggen. Volgens ons is dit weer een sterk staaltje Schiphollen van het ministerie dat er alles aan doet om de luchtvaart maximaal te faciliteren. Bovendien is op sommige plaatsen wel een verschil gemeten van 10 decibel maar daar gaat de minister niet op in. En dan de gunstige omstandigheden niet eens meegerekend. Die laagvliegroutes gaan straks onze woonomgeving ernstiger verpesten dan de meeste mensen beseffen en door het hogere aantal decibellen zullen ook veel meer mensen worden getroffen dan nu wordt aangenomen.”

Stichting Red de Veluwe laat het er niet bij zitten. “Wij willen niet dat er zo met onze bewoners en natuur wordt omgesprongen. Die absurde laagvliegroutes moeten van tafel en de huidige MER moet de prullenbak in. Wij gaan acties voorbereiden om dat te bereiken. Iedereen die mee wil helpen kan zich aanmelden op www.stichtingreddeveluwe.nl”, aldus Jaap Kloosterziel.

Lees ook

Bedevaart naar Kevelaer

DREMPT – Op 7 september is het weer zover, dan zet de bus van Bedevaart …

Een reactie

  1. Het wordt toch wel echt onacceptabel als dit werkgeverskabinet ons land verkwanselt aan de ongebreidelde groei van het vakantieverkeer, ten koste van de laatste rust- en natuurgebieden. Nederland is echt te klein als distributieland voor de wereld. De woorden recreatie, tot rust komen, schone lucht, natuur, stilte, ons eigen milieu, worden gewoon verkocht door dit kabinet aan de vliegmaatschappijen die je voor een habbekrats naar diverse vakantiebestemmingen brengen. Een weekendje Barcelona, Praag, even shoppen in Londen of Parijs?
    Dag dieren… Dag bossen.. Dag lucht… Dag stilte… Dag wereld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.