Home / Brummen-Regiobode / (Bijna) vijftig jaar Kontaktblad van Loenense kerken

(Bijna) vijftig jaar Kontaktblad van Loenense kerken

LOENEN – De voorpagina van de editie van september 2018 van het Kontaktblad van de Loenense kerken liet zien dat dit blad nummer 12 was van de 49ste jaargang. In oktober 2018 zou dus een jubileumuitgave komen van 50 jaar Het Kontaktblad van het Beraad van Kerken in Loenen. Een uniek feit. Het is een gezamenlijke uitgave van de Rooms Katholiek Parochie en de Protestantse Gemeente. Helaas bleek bij nader onderzoek dat er in het verleden een fout is gemaakt in de jaartelling. Het nieuwe oktobernummer draagt daarom de aanduiding ‘Jaargang 48, oktober 2018’. Er moet nog twee jaar gewacht worden met de viering van het gouden jubileum.

In 1970 zag het eerste nummer van beide Loenense kerken het levenslicht. Het werd een tweewekelijks orgaan van het Beraad van Kerken onder de naam van ‘Contact’. Voordien hadden beide kerken een eigen informatieblaadje. De redactie werd gevormd door dominee D.J. Spaling en pastoor H.C. Zuidinga. In 1972 werd de naam gewijzigd in Het Kontaktblad. De voorzijde kreeg toen ook de afbeelding van beide kerken, eerst als tekening later met foto’s van de torens.

Na 34 jaargangen kwam de laatste verandering als gevolg van de digitalisering van de redactiewerkzaamheden. In februari 2004 verscheen Het Kontaktblad niet meer om de twee weken, maar maandelijks in de grotere A4-afmeting in plaats van A5. Nieuw is sindsdien ook een redactiecommissie met de eigentijdse wens: “Bij voorkeur kopij aanleveren per e-mail”. Het blad kreeg toen ook een enthousiaste groep mensen die de redactie vormden. Nog steeds wordt het blad gemaakt door een commissie die bestaat uit Henk Bastiaans, Wim Klomp, Liduin Slief, Jan Beltman en Ina Bilderbeek. Samen zorgen zij ervoor dat het iedere keer weer een editie wordt die voor een ieder interessant is.

Het blad vermeldt alleen de activiteiten van beide kerken. De data en tijden van de diensten worden aangegeven. Kerkrentmeesters geven een overzicht van de financiële stand van zaken. De kerkenraad komt aan het woord. De Locatieraad geeft informatie over kerk en parochie. De overleden Loenenaren worden vermeld en de verjaardagen van personen vanaf tachtig jaar. Beurtelings verzorgen dominee Hans van Driel en kerkbestuurder Wim Klomp een overdenking.

De redactie denkt dat in de loop der jaren men de tel van de jaargangen is kwijt geraakt. Men heeft twee jaren overgeslagen. De nieuwe editie is daarom hernummerd. Over twee jaar dus, in 2020, het jubileumnummer ‘50 jaar Kontaktblad’ van beide kerken in Loenen.
Graag wil de redactie wat meer weten over het ontstaan van het Beraad van Kerken en Contact. Graag willen zij de namen weten van personen die daarbij betrokken waren. Ook oude kerkblaadjes van voor 1970 zijn welkom. Wie meer informatie heeft, kan contact opnemen met Chris Brinkman via tel. 06 – 17399507 of mail janneke.chris@gmail.com.

Lees ook

Landschapsgesprek over lokaal voedsel

BRUMMEN – Het Landschapsgesprek Brummen gaat dit jaar over voedsel uit ons eigen landschap. Het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.