Home / Willem van Twillert bespeelt Beekbergens orgel

Willem van Twillert bespeelt Beekbergens orgel

BEEKBERGEN Organist Willem van Twillert komt maandag 13 augustus voor een concert naar de Dorpskerk in Beekbergen. Vanaf 20.00 uur brengt hij op het Koninklijke Schillingorgel een gevarieerd programma ten gehore.

Willem van Twillert behaalde aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam het Praktijkdiploma Kerkmuziek en diploma Uitvoerend Musicus cum laude, met aantekening voor improvisatie bij de acte muziekonderwijs B voor orgel. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd in oude muziek. In 1976 was Van Twillert de eerste (en tot nu toe enige) Nederlandse finalist van het Franse concours Grand Prix de Chartres. In 1979 tot heden is Willem organist (Categorie I) van de Johanneskerk te Amersfoort.
Van Twillert geniet bekendheid door zijn CD opnamen en concerten, met vaak een opvallende repertoirekeuze. Zijn YouTube kanaal heeft vele volgers. De composities van Willem zijn populair en verschijnen vanaf 1985 regelmatig in druk. Gedurende zijn loopbaan kon hij vele prijzen op zijn naam schrijven.

In Beekbergen bespeelt Van Twillert met het Schillertorgel het oudste monument in de gemeente Apeldoorn. Het instrument is in 1780 gebouwd door Johann Gustav Schilling en was een geschenk van Stadhouder Willem V en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen, Heer en Vrouwe van de heerlijkheid Apeldoorn, aan de Hervormde kerk in Apeldoorn. In de versieringen aan de zijkanten van de kast bevinden zich tussen de bladeren ook nog ‘appeltjes van oranje’. Het orgel wordt ook wel Oranjeorgel genoemd. Bij de bouw voor een grotere kerk aan de Loolaan wordt het Schillingorgel te klein geacht en aan de kerk in Beekbergen geschonken. Begin deze eeuw is het instrument vakkundig gerestaureerd onder toezicht van de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

Het concert van Willem van Twillert begint om 20.00 uur met een samenzang. De kerk opent om 19.30 uur. De entree bedraagt 7 euro. Kinderen tot twaalf jaar mogen voor 3,50 euro mee.

Lees ook

De bever is terug op de Bevermeer

ANGERLO – Op vrijdag 20 november werd in buurtschap Bevermeer in Angerlo voor het eerst …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.