Home / Remonstrantse gemeenten in de Achterhoek gaan vernieuwen

Remonstrantse gemeenten in de Achterhoek gaan vernieuwen

DOESBURG De Remonstrantse gemeente in Nederland gaat vanaf dit najaar flink vernieuwen. Op vier plaatsen in het land worden vijf zogenaamde vernieuwingspredikanten aangesteld. Dit gebeurt onder andere in de Achterhoek, waar ds. Henk van den Berg aan de slag gaat in de Remonstrantse gemeenten Doesburg en Lochem Zutphen.

De Remonstranten vormen een relatief kleine vrijzinnige geloofsgemeenschap. Het idee achter deze vernieuwingsoperatie is, dat veel mensen in deze tijd wel geïnteresseerd zijn in zingeving, maar lidmaatschap van een kerk een stap te ver vinden. Juist deze mensen willen de Remonstranten via de vernieuwingspredikanten aanspreken, letterlijk met hen in gesprek gaan en activiteiten met en voor hen organiseren als daar behoefte aan is. Niet meer in de geijkte vormen, zoals een kerkdienst, maar in vernieuwde concepten die bij de betreffende regio en bij de betreffende ‘doelgroep’ passen.

Centraal staan de ontmoeting, luisteren naar elkaar, het uitwisselen van visies en vanuit de Remonstrantse beginselen een aanspreekpunt willen zijn voor de ‘zoekenden’. Dat kan tijdens een maaltijd, lezing, of andere activiteit. De komende maanden werkt de vernieuwingspredikant dit verder uit. De basis voor deze vernieuwde concepten is de zogenaamde Theologie van de Kwetsbaarheid, die ontwikkeld werd door Christa Anbeek, Remonstrants hoogleraar.
Naast alle nieuwe activiteiten blijven de bestaande Remonstrantse gemeenten gewoon functioneren zoals ze dat op dit moment doen. In nauw contact met de lokale gemeenten gaat ds. Van den Berg de vernieuwing vorm en inhoud geven in van Doesburg en Lochem Zutphen. Zijn functie als vaste predikant van de gemeente Lochem Zutphen wordt door een collega overgenomen. In Doesburg blijft ds. Marga Vos Wiegand predikant.

Lees ook

Mo’j is luusteren ‘Terug in de tied’

EERBEEK/TWELLO – Op verzoek van veel luisteraars gaat het dialectprogramma Mo’j is luusteren weer terug …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.