Home / Nieuw oriëntatiebord op de Emmapiramide

Nieuw oriëntatiebord op de Emmapiramide

ROZENDAAL Wie de Emmapiramide in Rozendaal beklimt, kan vanaf nu markante plaatsen in de omgeving terugvinden middels een nieuw oriëntatiebord. Het bord is gemaakt door kunstenaar Ralf Lambertz, in opdracht van de gemeente Rheden en cultuurbedrijf Riqq. Het vorige oriëntatiebord was vernield door vandalen. Om dit in de toekomst te voorkomen, maakte de kunstenaar een bord van metaal met rechtopstaande letters.

Vanaf de Emmapiramide is bij helder weer de Euseubiuskerk in Arnhem te zien op 6,4 kilometer afstand, maar ook Elst en het Rijk van Nijmegen. Vorige week maandag bewonderden kunstenaar Ralph Lambertz, Marc Pluim, secretaris van de Geërfden van Velp, vrijwilliger Wim Buddel, Koen van der Mark van cultuurbedrijf Riqq en Renate van ‘t Hooft en Nienke Moll van de gemeente Rheden het nieuwe bord en brachten een feestelijke toost uit op het mooie resultaat. Ralf Lambertz is er twee maanden mee bezig geweest. De werkelijke productie kostte hem een week. “Ik sta hier nu en kan eindelijk van het prachtige uitzicht genieten. De vorige keren dat ik hier was, was ik vooral aan het werk.”

De uitkijktoren op de Emmapiramide is vanuit cultuurhistorisch en toeristisch oogpunt van grote waarde. De Emmapiramideaan de Kluizenaarsweg is eigendom van de gemeente Rheden, maar ligt op grond van de gemeente Rozendaal. Dit gebied is zogenaamde geërfdengrond. Deze grond is door de Geërfden van Velp in 1921 geschonken aan de gemeente Rheden. In 1891 werd er voor werkverschaffing op de Kluizenaarsberg een uitkijkheuvel gebouwd en werd daarvandaan gekeken of er bosbranden waren. Later veranderde de naam in Emmaheuvel, naar de toen regerende koningin Emma. Weer later werd er op de Emmaheuvel een houten uitkijktoren geplaatst om nog verder te kunnen kijken. Door de houten wallen die op de heuvel werden geplaatst om aardverzakkingen te voorkomen, had de heuvel wel iets weg van een piramide. Daarom werd er steeds vaker tegen de Emmaheuvel Emmapiramide gezegd, waardoor dat langzamerhand de echte naam werd. In 2011 Is de piramide 5 meter opgehoogd. De verhoging was nodig, omdat het bos rond de toren zodanig was gegroeid dat boomkruinen uitzicht onmogelijk maakten.

Foto: Martin de Jongh

Lees ook

Atlant bouwt nieuwe leef- en woonomgeving Marken Haven

BEEKBERGEN – Op locatie Marken Haven in Beekbergen is Atlant begonnen met de bouw van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.