Home / Gelderland zoekt nieuwe Commissaris van de Koning

Gelderland zoekt nieuwe Commissaris van de Koning

REGIO De provincie Gelderland zoekt per 1 februari 2019 een nieuwe Commissaris van de Koning. Provinciale Staten gaan daarom aan de slag met het opstellen van een profielschets, een beschrijving van hoe de nieuwe commissaris zou moeten zijn. Hierbij wordt de hulp ingeroepen van inwoners van de provincie.

De huidige commissaris, Clemens Cornielje, stopt na 13,5 jaar met zijn werkzaamheden. Want alles heeft zijn tijd, zoals hij zegt. En dus moet de provincie op zoek naar een opvolger.
In 2004 betrokken Provinciale Statenleden de Gelderlanders bij het opstellen van de profielschets en dat willen zij nu weer doen. Aan de hand van zeven vragen op www.geldersecommissaris.nl kunnen inwoners van Gelderland aangeven wat ze belangrijk vinden. Moet de toekomstige commissaris per se uit Gelderland komen? Hebben inwoners liever iemand met ervaring bij de overheid of uit het bedrijfsleven? En is het belangrijk dat zij/hij actief is op sociale media? Tot slot kunnen ze in eigen woorden aangeven wat ze vooral verwachten. De vragenlijst blijft beschikbaar tot 20 augustus 2018.

De antwoorden op de vragen betrekken Provinciale Staten bij het opstellen van de profielschets. Op 3 oktober 2018 stellen Provinciale Staten in een extra vergadering de profielbeschrijving vast. Direct na de vaststelling bieden ze deze profielschets aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan. Kort daarna verschijnt de vacature met de Gelderse profielschets in de media.

Vanaf 1814 heeft Gelderland zestien commissarissen van de Koning(in) gehad. Tot 1848 wees de Koning zelf de nieuwe commissaris aan. Daarna deed de regering dat. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw mochten Provinciale Staten meepraten over de profielschets.

Lees ook

Bronckhorst komt minima tegemoet in eigen risico zorgverzekering

GEM. BRONCKHORST – Vanaf volgend jaar biedt de gemeente Bronckhorst minimal een tegemoetkoming als zij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.