donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeDoesburgMargreet Frankot leent werk van vader Roelof uit aan Raadskelder

Margreet Frankot leent werk van vader Roelof uit aan Raadskelder

DOESBURG – Stichting de Raadskelder in Doesburg heeft op het moment een bijzondere expositie. Margreet Frankot, inwoonster van Doesburg en dochter van schilder Roelof Frankot (1911-1984), heeft een selectie gemaakt uit de werken van haar vader uit haar eigen collectie.

 

"Ik ben geboren in Staphorst, uit mijn vaders eerste huwelijk", vertelt Margreet. "In die tijd maakte mijn vader één van zijn favoriete werken, van mijn moeder en mij in een kinderwagen. Het heeft zijn hele leven in zijn atelier gehangen."

Dit kleine schilderij – ook te zien in Doesburg – stamt uit de beginperiode van Frankot. Hij begon weliswaar heel figuratief, maar hier is al te zien dat het abstracte werk hem trekt. Ook de portretten die hij maakt van Margreet, haar broer Herman en het dienstmeisje gaan steeds meer de abstracte kant op. "Maar ze blijven uiterst herkenbaar. Ik zie de chagrijnige tiener die ik toen was, omdat ik wéér voor mijn vader moest poseren."

Als Frankot eenmaal naar Amsterdam verhuist, meet hij zich een heel andere stijl aan. Beïnvloed door collega-kunstenaars – het was de tijd van Picasso en Cobra – gaat Roelof steeds abstracter werken. "Toch blijft zijn werk altijd herkenbaar", zegt Margreet. "Het werk van mijn vader is een weergave van zijn leven. Ik zie zijn liefde voor de natuur in veel werken terug bijvoorbeeld en er is een heel serie schilderijen waarin steeds twee kleine figuurtjes te zien zijn: mijn kinderen."

Een van de favorieten van Margreet is Sneeuw in Amsterdam (foto), dat al jaren bij haar in de woonkamer hangt en ook hier in de Raadskelder een blikvanger is. "Ik raak er nooit op uitgekeken."

 

De expositie met werk van Roelof Frankot en beelden van enkele tijdgenoten is nog tot en met 24 juni te zien in de Raadskelder aan de Ph. Gastelaarssstraat 2 in Doesburg.

 

spot_img
Vorig artikelGeslaagde kermis
Volgend artikelVoetbalkampioenen!
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit