donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeVelp400 Kinderen bouwen zelf mini-windmolenpark

400 Kinderen bouwen zelf mini-windmolenpark

VELP – Vierhonderd kinderen bouwen sinds maandag 4 juni in tien dagen maar liefst zestien windmolens op bedrijventerrein De Beemd in Velp voor het educatieproject Laat Maar Waaien! Ze leren over het nut en de techniek van deze vorm van energieopwekking en krijgen praktijkles over diverse andere vormen van duurzame energie. Trainees van Allliander helpen de scholieren hierbij. In Nederland gebruikten we het afgelopen jaar – ondanks de grote urgentie van het klimaatprobleem – in plaats van minder, juist méér energie. Dat moet anders. Initiatiefnemers Inge van der Vaart van I-Link en Petra Lettink van Groene Transitie willen met het project Laat aar Waaien! kinderen en jongeren kennis laten maken met techniek, de overgang naar een duurzame energievoorziening en de vooruitzichten voor de toekomst. Ze werken samen met Urban Wind (Alliander). Ze vonden een partner in Erwin Coolen: ondernemer (ECHT), bestuurslid van stichting de Beemd en inwoner van de gemeente Rheden met een passie voor techniek, energie en educatie. Hij vroeg Laat Maar Waaien! naar De Beemd te komen.

 

Scholieren uit groep zeven en acht van meer dan tien basisschoolklassen bouwen het mini-windmolenpark op een braakliggend stuk terrein op De Beemd. Ook krijgen de kinderen praktijkles over zonne-energie en warmte/koude opslag in de bodem. De windmolens blijven tot eind september op deze locatie staan. Zestig leerlingen van 4-VWO van Het Rhedens bouwen het materiaal waarmee de basisscholieren zullen experimenteren. Ze voeren zelf in de natuurkunde diverse metingen uit aan de molens. Trainees van Alliander uit het team Urban Wind helpen bij de uitvoering en geven molens in bruikleen. Zij geven zo hun kennis door en leren zelf projectmanagement in de praktijk.

Het mini-windmolenpark in Velp is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Rheden, Stichting bedrijventerrein De Beemd, Ondernemersclub Rheden, OutSmart, Vestas en vele andere partners die in natura bijdragen zoals Suez en Copernico. Op vrijdagmiddag 15 juni wordt het mini-windmolenpark feestelijk geopend samen met de partners en wethouder Ronald Haverkamp. Iedereen is van harte uitgenodigd op het veld bij de ingang van De Beemd (Gildestraat) in Velp van 16.00 tot 17.00 uur.

Foto – Fotografie Natuurlijk (Matty Maas)

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit