woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomeRozendaalBoek Rozendaal gepresenteerd

Boek Rozendaal gepresenteerd

ROZENDAAL – De gemeente Rozendaal viert dit jaar het 200-jarig bestaan. Naast Renswoude is Rozendaal nog de enige Nederlandse gemeente die voortkomt uit zogenaamde heerlijkheidsrechten van een kasteel. Ter gelegenheid van dit jubileum schreef Ingrid Jacobs, ondersteund door een redactiecommissie, een boek, dat vrijdagmiddag op het gemeentehuis werd gepresenteerd.

Uitgever Walter Jansen overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Jan Hendrik Klein Molekamp. Het is een fraai boek geworden, van 108 pagina’s in kleur in een stevig hardcover.
De burgemeester was er zichtbaar mee in zijn nopjes en vertelde dat één van de exemplaren zou worden aangeboden aan Gelders gedeputeerde Jan Markink, die dinsdag Rozendaal bezocht. Want opnieuw – en zeker niet voor het eerst, zo leert het jubileumboek – staat de zelfstandigheid van Rozendaal ter discussie. Markink liet zich daar enkele weken geleden in de media over uit en lichtte zijn standpunt op Rozendaal toe.
Het Rozendaalse standpunt is dorps- en raadsbreed klip en klaar: zelfstandig blijven. Benoem dan ook gewoon weer een volwaardige burgemeester als opvolger van de in januari vertrekkende Klein Molekamp, is de heersende mening.

De discussie over de zelfstandigheid van de kleine gemeente – Rozendaal telt ruim 1500 inwoners op 30 vierkante kilometer met vooral bos, heide en zandverstuivingen – is zoals gezegd zowat de rode draad in het boek van Ingrid Jacobs. Al in 1829, amper 11 jaar na de stichting van de gemeente, stond die zelfstandigheid ter discussie. De kasteelheren van Rosendael stelden echter veel in het werk de gemeente zelfstandig te houden en slaagden daar steeds in. Ook toen het geslacht Van Pallandt uitstierf en de invloed van het landgoed op het dorp minder werd, bleef Rozendaal tot op heden met succes haar zelfstandigheid verdedigen en bepleiten. “U zult er over kunnen lezen bij het 250-jarig bestaan van de gemeente”, blikte Jan Hendrik Klein Molekamp alvast vol vertrouwen vooruit.

Auteur Ingrid Jacobs, geboren en opgegroeid in Velp, beschrijft wat de charme én effectiviteit van Rozendaal is. “Je kunt er dingen snel regelen. Voor een vraag loop je gewoon het gemeentehuis binnen en je krijgt direct antwoord.”
In negen hoofdstukken wordt de geschiedenis van Rozendaal beschreven, van het ontstaan en via onderwerpen als kerk en religie, leven en sterven, onderwijs, wonen en werken, groen en recreatie en sport tenslotte naar de gemeentepolitiek. Want ook daarin is Rozendaal uniek: in de raad zitten louter lokale partijen. Een opsomming van gegevens als de namen van de burgemeesters, wethouders, adellijke families en monumenten completeren het boek.

200 Jaar gemeente Rozendaal, Ingrid D. Jacobs, isbn: 978-90-81785-19-8
 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0215871_Samen_Eten.jpg

Maaltijd voor alleengaanden afgelast

DREMPT - De maaltijd voor alleengaanden in het Dorpshuis in Drempt, die gepland stond op woensdag 8 december, is afgelast. De maandelijkse maaltijd was net weer van start gegaan, maar de organisatie ziet zich genoodzaakt om in ieder geval de maaltijd in december weer af te gelasten. Wanneer ze weer

Sintmuziek op carillon

DOESBURG - Zondag 5 december zal tussen 14.00 en 15.00 uur het carillon van de Martinitoren weer klinken. In het eerste deel van het programma klinken diverse stukken waarin bekende sinterklaasliederen zijn verwerkt, hoe kan het ook anders op deze datum? Ook komen alle bekende sinterklaasliedjes voorbij.

0215851_Brummen_logo.jpg

Drie parallelle forumbijeenkomsten in Brummen

BRUMMEN – Het jaar 2021 nadert een eind en dat betekent ook dat de gemeenteraad van Brummmen zich voorbereidt op de laatste vergadercyclus van dit kalenderjaar. Op donderdag 16 december staat de besluitvormende raadsvergadering gepland. Deze wordt vooraf gegaan door een drie online forumvergaderingen op donderdagavond 2 december. Negen inhoudelijke

0215856_Christine_Teunissen__PrimBosman.jpg

Inzameling koffiepunten voor de regionale voedselbank

BRUMMEN/EERBEEK - In de maand december zamelt de Lionsclub Zutphen koffiepunten in van Douwe Egberts en Perla, het huismerk van Albert Heijn. De opbrengst van de inzamelactie wordt omgezet in gratis pakken koffie voor cliënten van de Voedselbank Zutphen, die onder andere actief is in Brummen en Eerbeek.

0215197_Gelders_Arcadie.jpg

Gelders Arcadië – Geschiedenis in verhalen

VELP - Geschiedenis leeft voort dankzij verhalen. Veelal zijn dat verhalen over grote namen en grote gebeurtenissen. In het boek 'Gelders Arcadië - Geschiedenis in verhalen' staan echter de verhalen van de 'gewone man'. 'Geschiedenis in verhalen' is een rijk geïllustreerd boek waarin het erfgoed binnen de gemeente Rheden wordt

0215758_Koffie.jpg

Walk en Talk over het cv

BRUMMEN - De Walk en Talk van donderdag 2 december in de bibliotheek in Brummen staat in het teken van het cv. Er wordt gesproken over vaardigheden en hoe sollicitanten deze het best op hun cv kunnen zetten. Persoonlijke eigenschappen, karaktereigenschappen en persoonlijke sterke punten doen ertoe bij het zoeken