Concours d’Elegance ORKV

VELP – De Oldtimer Klassieker Rit Velp is een jaarlijks terugkerend evenement op koningsdag. De inschrijving staat open voor alle klassiekers en oldtimers vanaf 25 jaar en ouder. Dit jaar namen circa 130 voertuigen deel. Het leuke van het evenement is dat er zo veel verschillende auto’s mee rijden. Er rijden auto’s mee uit alle Europese landen, uit de VS en uit Japan, van concoursstaat tot ongerestaureerd. Voor deze laatste categorie hebben de Fransen een mooie naam bedacht: "dans son jus".

De oudste auto was een Buick uit 1930, maar er reden ook strakke en uit het straatbeeld verdwenen youngtimers mee uit begin ’90. Een lust voor het oog, maar ook voor het oor. Een tweetakt, een luchtgekoelde 2-cilinder, een dikke V8, het klinkt allemaal heel karakteristiek. De oldtimers verzamelden bij kasteel Biljoen in Velp en reden daarna een mooie tourrit door het Achterhoekse land. Tussentijds is een stop bij een restaurant waar de deelnemers konden genieten van een warm buffet. De toer eindigde in het villapark van Velp waar de rit feestelijk werd afgesloten met live muziek en een barbecue. Het weer was dit jaar uitstekend waardoor ook de rijders van de open wagens volop konden genieten.
Elk jaar is er een speciaal thema en wordt een merkclub uitgenodigd om een paar mooie auto’s af te vaardigen. Dit jaar wat het thema Daf en in het bijzonder: Daffodil. De Daffodil was een type dat begin jaren ’60 door onze nationale trots met het pientere pookje werd aangeboden.

De jury bestond uit de liefhebbers en kenners Peter Koelewijn, Dago Langen en Wim Mans. Het was voor hen een eer, maar ook een aardige klus om de meest bijzondere auto’s en hun eigenaren extra in het zonnetje te zetten met een prijs. Na enig beraad vielen de volgende auto’s in de prijzen.
De heer en mevrouw Hendriks uit Velp met hun Opel Manta uit 1971 ontvingen de authenticiteitsprijs. De Opel Manta was nog een goede, originele staat. Heel bijzonder is dat familie Hendriks vanaf 1971, dus al 47 jaar, eigenaar is van de auto. Pa, ma en beide zonen hebben er in gereden, het is dus een echt familiestuk. De jury vond dat de auto daarom in aanmerking kwam voor de authenticiteitsprijs.
De 3e prijs ging naar een heel oude auto: de citroen C4 uit 1932 van de heer Roos uit Lobith. Een bijzonder fraaie open auto in concoursstaat. De heer Roos kocht de auto in slechte staat in Zuid-Frankrijk en heeft deze met veel liefde en geduld perfect gerestaureerd. De citroen C4 is een van de laatste Citroëns met achterwielaandrijving. Heel bijzonder is de "zwevend" opgehangen motor en versnellingsbak die het comfort zeer ten goede komt.
De 2e prijs ging naar de Daf 30 Daffodil uit 1962 van de heer Wijnen uit Oosterhout. Deze Daf is door de heer Wijnen zelf gerestaureerd en fungeerde direct daarna als trouwauto voor de heer en mevrouw Wijnen. Ook de huwelijksreis daarna ging per Daf naar Luxemburg. Ook een echte familie auto dus. De Daf 30 Daffodil heeft nog de oude, ronde dakvorm van de eerste Daf 600 uit 1958, maar had de grotere motor van 750 CC en wat meer luxe. Heerlijk om naar die 2-cilinder te luisteren en prachtig om naar Hollands trots te kijken.
De 1e prijs ging naar een heel bijzondere auto en een bijzonder stel: de heer en mevrouw van den Elsen uit Beugen kwamen uitgedost als politiemensen van de Algemene VerkeersDienst (AVD) uit Driebergen met een originele Politie Porsche 911 uit 1977. U kent ze nog wel die snelle jongens die met gezag heersten op de snelwegen. Menig jongetje droomde er van om later ook bij de politie te gaan werken in zo’n Porsche. De Porsche van de heer van den Elsen was helemaal compleet, tot aan het zwaailicht toe. Prachtig om te zien en nog steeds gaan verkeersdeelnemers aan de kant om deze Porsche voor te laten gaan. Je kunt er niet anoniem mee door het verkeer rijden, maar wat een spraakmakende auto is dit! Met recht de eerste prijs voor hen, ook vanwege de originele kleding van het sympathieke politie stel.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.