Home / Rheden / Pioniers nemen na veertig jaar symbolisch afscheid van clubhuis

Pioniers nemen na veertig jaar symbolisch afscheid van clubhuis

RHEDEN – Na veertig jaar moeten de Rhedense Pioniers de Boschschuur, hun vertrouwde onderkomen naast het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, verlaten. Het huurcontract met eigenaar Stichting Wurfbains Hof loopt af en deze stichting wil de huur niet voorzetten op de huidige, gunstige, voorwaarden. Daarom moet scouting Rheden omzien naar nieuwe huisvesting.

Vrij snel werd duidelijk dat er in het dorp geen geschikte gebouwen voorhanden zijn. Nieuwbouw is dus noodzakelijk. Gelukkig is de gemeente de scouting zeer terwille. In de ontwikkelingsplannen voor de Zuidflank van Rheden wordt plaats ingeruimd voor een fonkelnieuw scoutinggebouw. De locatie is inmiddels bekend. De Rhedense Pioniers krijgen een perceel van 1.700 vierkante meter te huur aangeboden achter de kinderboerderij en naast het Rhevakveld. De Stichting Rhevak is nauw betrokken bij de nieuwbouwplannen. Zij krijgen er opslagruimte voor hun materialen en tijdens de bouwdorpweek kunnen de kinderen gebruik maken van eigen toiletten, die speciaal aan de buitenkant gerealiseerd worden.

De eerste schetsontwerpen werden tijdens een familiedag gepresenteerd (foto). Onder zonovergoten weersomstandigheden liepen ruim honderdvijftig jeugdleden, hun ouders, kaderleden en het bestuur een speurtocht van de Boschschuur naar de nieuwe locatie. Het schetsontwerp voorziet in twee verdiepingen, zodat alle speltakken (bevers, welpen, scouts, explorers en pivo’s/ jeugdleiding) er voldoende ruimte zullen krijgen. Om het gebouw mooi in het landschap in te passen wordt de benedenverdieping grotendeels ingepakt met grond en aflopende taluds. Daardoor zal het pand vanaf een afstand subtiel opgaan in de omgeving.

Tijdens de speurtocht naar de Zuidflank werd een stop gehouden bij basisschool De Holtbanck. De school gaat de scouting onderdak bieden voor de overgangsperiode. Realisatie van de nieuwbouw zal immers nog geruime tijd duren, dus een noodlocatie voor de wekelijkse opkomsten is onmisbaar. De Rhedense Pioniers zijn bijzonder blij met en dankbaar voor de geboden gelegenheid in het schoolgebouw.
Wie denkt dat het afscheid louter weemoed opriep, heeft het mis. De speurtocht eindigde weer bij de Boschschuur. De burgemeester was uitgenodigd om daar het einde van een tijdperk symbolisch kracht bij te zetten. Carol van Eert sneed een taart in de vorm van de Boschschuur, in stukjes en zo konden alle aanwezigen een mootje ‘verwerken’. Het gaf een feestelijk tintje aan het afscheid. “Bovendien biedt nieuwbouw ook weer nieuwe kansen. Met opgeheven hoofd gaan we de toekomst in!” zo verwoordde Berry Reijnen namens de projectgroep nieuwbouw.

Naast plannen maken en het doorlopen van wettelijke procedures moeten ook de benodigde gelden bijeengebracht worden. De vereniging heeft natuurlijk zelf al flink gespaard in de afgelopen jaren. In de komende tijd zullen allerlei fondsen benaderd worden die als doel hebben iets voor kinderen te willen betekenen. Ondertussen zitten de leden zelf ook niet stil. Eerder werd in deze krant al vermeld dat een benefietconcert 1.100 euro heeft opgeleverd. De vorige maand gehouden statiegeldactie bij de Coöp was ook een doorslaand succes. De winkel zou het bedrag van alle ingeleverde statieflessen verdubbelen als de klant aangaf mee te doen aan de actie ten bate van de Rhedense Pioniers. Twee vertegenwoordigers van de supermarkt kwamen de cheque overhandigen: de opbrengst was maar liefst 3.146,30 euro. Nog nooit was zo’n groot bedrag uitgekeerd. “We konden het nauwelijks geloven, maar het was echt waar,” aldus een dame van de Coöp. Niet onvermeld mag blijven dat de supermarkt weer een fijne sponsor is gebleken in de vorm van korting op de boodschappen voor de familiedag. Alle beetjes helpen!

Daarnaast willen de Rhedense Pioniers graag een beroep doen op de inwoners van Rheden en omgeving. Iedereen die scouting een warm hart toedraagt kan Vriend van de RP worden. Zie hiervoor www.rhedensepioniers.nl.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.