donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeBronkhorstBeleid op voor uitbreiding bedrijven buitengebied

Beleid op voor uitbreiding bedrijven buitengebied

BRONCKHORST – Gemeenten krijgen sinds 2017 van de provincie meer beleidsvrijheid voor niet-agrarische bedrijven in het buitengebied. Als een uitbreidingsplan van een bedrijf voldoet aan de eisen van de provincie, dan kan de gemeente de voorwaarden zelf lokaal invullen. De gemeente Bronckhorst heeft hiervoor nieuw beleid opgesteld.

 

Onder de huidige provinciale wetgeving geldt bijvoorbeeld dat, ongeacht de ligging in het buitengebied, uitbreiding die leidt tot bedrijfsbebouwing groter dan 1.000 vierkante meter, alleen onder voorwaarden is toegestaan als verplaatsing naar een bedrijventerrein niet mogelijk is. Eén van de voorwaarden voor medewerking is een goede landschappelijke inrichting.

Met het nieuwe beleid kan de gemeente verzoeken om bedrijfsuitbreiding uniform beoordelen op haalbaarheid. Wethouder Spekschoor van ruimtelijke ordening: "Bedrijfsuitbreiding kan soms leiden tot aantasting van de ruimtelijke kwaliteit. We stemmen er daarom alleen mee in als de initiatiefnemer dit verlies in kwaliteit op een andere manier compenseert, bijvoorbeeld door sloop van een agrarische gebouw op een andere locatie. Dit nieuwe beleid geeft handvatten voor die compensatie."

Uit gesprekken met eigenaars van niet-agrarische bedrijven blijkt dat er behoefte is aan meer bedrijfsbebouwing en buitenopslag. Loonwerkers willen daarnaast graag hun dienstenpakket verbreden. Zij richten zich tegenwoordig, naast de agrarische sector, ook op bosbouw, slootonderhoud, machinebouw, bestrating en sloopwerk. Daardoor, maar ook door grotere machines en voertuigen, hebben zij behoefte aan meer ruimte voor stalling van voertuigen en buitenopslag. Het beleid geldt niet voor alle niet-agrarische bedrijven in het buitengebied, het is bedoeld voor zogenaamde ‘gebiedsgebonden’ of ‘gebiedspassende’ bedrijven met de bestemming Bedrijf.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit