Home / Eerbeek / Eendracht bevestigt het hoge niveau op concours

Eendracht bevestigt het hoge niveau op concours

EERBEEK – Het Fanfareorkest van muziekvereniging Eendracht ging eind november op concours. Na een half jaar van intensieve voorbereidingen waren de Eerbeekse muzikanten klaar om aan publiek en jury te laten horen dat zij deel uitmaken van de hoogste regionen van de Nederlandse blaasmuziek.

In de buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen vertolkte het orkest twee prachtige en ook technisch en muzikaal zeer uitdagende composities: “Mästare, alle söka dig” van Rob Goorhuis en “Migyur” van Eric Swiggers. Onder leiding van muzikaal leider Jaap Musschenga brachten de muzikanten de zaal en de jury in beroering. De beoordeling was er naar: een eerste prijs, cum laude met 90 punten.
Drie jaar geleden behaalde het orkest ook al een eerste prijs, cum laude met 90 punten. Eendracht is bijzonder trots dat het hoge niveau van toen opnieuw hoorbaar was tijdens dit concours. En dit is in de huidige tijd niet voor de hand liggend. Veel amateur orkesten in Gelderland en daarbuiten staan kwalitatief en kwantitatief (aantal leden en vrijwilligers) onder druk. Eendracht weet deze kille wind te weerstaan door een gedegen jeugdbeleid en rijk aanbod van muziekonderwijs voor jong en oud. Tijdens het concours van 25 november zaten 55 goed gekwalificeerde muzikanten op het podium waaronder een flink aantal jeugdleden die een concours nog nooit hadden meegemaakt.
“Geweldig dat onze jonge muzikanten deze reis hebben volbracht” aldus bariton-saxofoniste Thea Lebbink. “Een half jaar repeteren aan slechts twee muziekstukken is best bijzonder. Het mooie is dat je als muzikant steeds diepere lagen van het stuk leert kennen. Dat is een waardevolle ervaring. Maar dat kost tijd, energie en doorzettingsvermogen. Het is een smaak die je moet leren waarderen. Onze jongste muzikanten hebben dat nu gedaan. Prachtig vind ik dat!”

Waarom gaat een orkest als Eendracht eigenlijk op concours? Volgens voorzitter Wim Wensink is daar een duidelijke reden voor. “Het muzikale succes van onze muziekvereniging is gestoeld op twee pijlers: plezier en ambitie” aldus Wensink. “Iedereen moet het fijn vinden om onderdeel te zijn van het orkest. Je thuis voelen en het samen ergens naartoe werken geeft een enorme kick. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen zo goed mogelijk muziek maakt. Thuisstudie en repetities zijn daarbij voorwaardelijk. De woorden “ambitieus” en “met plezier” staan daarom zelfs in ons lijflied.”

Eendracht gaat onder leiding van Jaap Musschenga door op de ingeslagen weg. Met plezier zo goed mogelijk muziek maken zorgt ervoor dat de orkesten blijven groeien. Dat geldt voor het Fanfareorkest en ook voor het Leerlingenorkest en het LEGO-orkest. Zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met muziek is het doel. Een prachtig streven van de muzikanten van Eendracht uit Eerbeek.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.