Home / Dieren / Géén mobiel op de fiets!

Géén mobiel op de fiets!

DIEREN – Wethouder Constans Pos ondertekende een zogenaamde Safetydeal met leerlingen van basisschool Annie M G Schmidt in Dieren. Ze spraken daarin af hun mobieltjes niet meer te gebruiken op de fiets, want dat is letterlijk levensgevaarlijk.

Voorafgaan aan de ondertekeningen, kregen de leerlingen verkeersvoorlichting van Daan Steenman van Veilig Verkeer Nederland. Het legde aan leerlingen van de bovenbouw uit over de gevaren van het gebruik van mobieltjes in het verkeer, onder het motto ‘aandacht op de weg.

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval, zo wees onderzoek uit. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven.

Tijdens de les werd samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico’s van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

De leerlingen bedachten oplossingen en maakten afspraken om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken werden klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze werd samen met de wethouder ondertekend. Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke afsprakenkaart, waarop ze een afspraak met zichzelf konden schrijven over hun mobielgebruik op de fiets.

Op de fiets? Even niets… is onderdeel van het programma Klap ‘m dicht! van TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in 64 gemeenten in Overijssel en Gelderland, in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. – foto: Wencel Maresch
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.