Home / Bronkhorst / Bronckhorst scoort goed op digitale volwassenheid

Bronckhorst scoort goed op digitale volwassenheid

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst scoort een mooie vijfde plaats in een onderzoek naar de digitale dienstverlening van overheden. Uit de resultaten blijkt dat de gemeente voor 90 procent digitaal volwassen is.

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Economische Zaken (EZ) willen de staat van de digitale dienstverlening van gemeenten in beeld brengen. Daarom onderzochten zij voor het vierde jaar op rij de digitale volwassenheid van de gemeentelijke websites in Nederland.
Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken of bij een aanvraag de gegevens van de aanvrager voor-ingevuld worden (met gebruik van DigiD of e-Herkenning) en of het voor een inwoner mogelijk is een formulier digitaal in te sturen. Wethouder Antoon Peppelman: “Er werd ook gekeken of wij als gemeente een eenvoudige melding of vraag via een contactformulier laagdrempelig maken, juist door géén DigiD te vragen. Omdat de inwoner bij ons centraal staat, letten wij hier goed op. Wij zijn dan ook blij met deze mooie score.”

Het onderzoek toetst gemeenten op 56 producten, 33 voor inwoners en 23 voor ondernemers. Een product is de mogelijkheid die een gemeente biedt om een aanvraag of melding te doen, bijvoorbeeld een aanvraag bijstandsuitkering of melding gevonden voorwerp. Is dit product digitaal aan te vragen en zo ja, in hoeverre is dan sprake van een geavanceerde digitale toepassing? Daar waar het gaat om het aantal producten dat de gemeente digitaal aanbiedt scoort Bronckhorst 92 procent, tegenover het landelijk gemiddelde van 83 procent. Kijkt men naar de digitale volwassenheid van de producten, dan neemt Bronckhorst landelijk de vijfde plaats in met een 90 procentscore Het landelijk gemiddelde voor digitale volwassenheid ligt op 75 procent.

Digitale dienstverlening neemt een grote vlucht. In het overheidsprogramma Digitaal 2017 werken de ministeries van BZK en EZ nauw samen met overheidsorganisaties om zoveel mogelijk diensten aan burgers en ondernemers via een digitaal kanaal aan te bieden. Om de staat van de digitale dienstverlening in beeld te brengen, is voor het vierde jaar op rij de digitale volwassenheid onderzocht van de meest gebruikte producten voor inwoners en ondernemers van de 388 gemeenten in Nederland.
 

Lees ook

Bronckhorst stort € 27.075,- in Streekfonds Achterhoek

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst wil graag de kwaliteit van het landschap binnen haar grenzen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.