woensdag 20 oktober 2021 | WEEK 42 |
HomeApeldoornBetere zorg voor mensen met ernstige psychische aandoening

Betere zorg voor mensen met ernstige psychische aandoening

APELDOORN / BRUMMEN – Wat is nodig voor een goed herstel van mensen met een Ernstige Psychische Aandoening (EPA)? De Taskforce EPA is een samenwerkingsverband tussen cliënten, GGZ, Zilveren Kruis en gemeenten en heeft zich de afgelopen tijd bezig gehouden met die vraag.

De Taskforce heeft de opdracht om – waar mogelijk – het herstel van mensen met een ernstige psychische aandoening in de eigen omgeving te laten plaatsvinden en niet in een instelling. Dat kan alleen als er een goede zorginfrastructuur in de wijken is met aandacht voor wonen, werken en financiën. Om hier te komen zijn er 36 concrete actiepunten geformuleerd. Deze staan in het Werkprogramma EPA.
De Taskforce EPA is een samenwerkingsverband tussen vijf grote GGZ zorgaanbieders, Zilveren Kruis, cliëntenvertegenwoordigers, Zorgbelang Gelderland en gemeenten in de regio Midden-IJssel/Oost-Veluwe, waaronder Apeldoorn en Brummen. De Taskforce heeft als missie om concrete stappen te zetten richting een samenleving waarin mensen met een ernstige psychische aandoening meer kansen hebben op een zelfstandig, gezond, veilig en sociaal leven.

Een belangrijk actiepunt uit het Werkprogramma EPA is bijvoorbeeld om de samenwerking te verbeteren tussen hulpverleners in de wijk. Welzijnswerkers en professionals in de zorg moeten vanuit verschillende specialismen hun samenwerken versterken en de omgeving van de cliënt zo goed mogelijk betrekken bij de ondersteuning. Dat betekent ook dat zij met elkaar werken aan kennisoverdracht ten aanzien van elkaars vakgebied.
Een ander actiepunt is de continue bereikbaarheid en beschikbaarheid van zorg. Er wordt in kaart gebracht wat er nodig is om terugval te voorkomen. Zo wordt de haalbaarheid onderzocht van een logeervoorziening en van een telefonische meldlijn waar cliënten, maar ook familie of wijkbewoners 24/7 een beroep op kunnen doen.
Als geen ander weten cliënten waar zij in hun herstel behoefte aan hebben. Met cliënten samen wordt dan ook onderzocht of een Herstelacademie opgezet kan worden. Vanuit de Herstelacademie kan door ervaringsdeskundigen ondersteuning geboden worden.

Alle partners starten nu met de uitvoering. Ook de verschillende colleges van B&W in de regio hebben inmiddels ingestemd met de gevraagde gemeentelijke inzet. Kijk voor meer informatie en het gehele werkprogramma EPA op www.apeldoorn.nl/beschermdthuis
 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

0209739_Het_Juridische_Huis.jpeg

Laagdrempelige hulp van studenten bij Het Juridische Huis

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft niet direct een dure advocaat in te schakelen. In Dieren opende recent Het Juridische Huis, een initiatief van rechtenstudent Musa Elarslan. Particulieren en ondernemers kunnen hier terecht voor gratis juridisch advies.

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit

Dierenaar Wim Ritsema klaar voor WK Marathon

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor zijn deelname aan de marathon in Londen op zondag 3 oktober. Hij mag daar deelnemen aan het WK marathonlopen en is één van de kanshebbers in zijn leeftijdscategorie 55-59.

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor

Paula Jolink geëerd door EC Hummelo

HUMMELO - Blij verrast was Paula Jolink, toen zij dinsdag tijdens de maandelijkse vergadering van de Evenementen Commissie Hummelo werd toegesproken door de gast...