dinsdag 07 december 2021 | WEEK 49 |
HomeHoenderlooHet belang van de honingbij dringt door

Het belang van de honingbij dringt door

HOENDERLOO – In het weekend vonden voor de vijfde keer de Landelijke Open Imkerijdagen plaats. Tijdens dit weekend stellen jaarlijks 250 imkers, individueel of in verenigingsverband, hun imkerij open om hun passie te delen met het brede publiek.Imkersvereniging Hoenderloo e.o. maakte daarbij dit jaar voor het eerst gebruik van het terrein van Imkerij BijDaan, de grootste beroepsimkerij van Nederland.

Ruim 150 belangstellenden bezochten de imkerij en lieten zich door de leden van de imkersvereniging alles vertellen over de hun bijzondere hobby. Er werd honing geproefd, bijenwaskaarsen gemaakt en menigeen nam een kijkje in een bijenkast. Velen raakte verwonderd over de fascinerende wereld van de honingbij en er waren zelfs enkele bezoekers die besloten volgend jaar deel te nemen aan de beginnerscursus bijenhouden, die de imkersvereniging jaarlijks organiseert. “Het is fantastisch om te zien hoe de belangstelling voor de honingbij de afgelopen jaren is gestegen en het is heel belangrijk om de mensen te informeren over het nut en de noodzaak van de bijenhouderij. Verbazingwekkend genoeg is honing voor veel mensen niets anders als zoet broodbeleg wat je in een potje in de supermarkt koopt. Het is enorm dankbaar werk om voorlichting te geven aan zulke mensen, er gaat een wereld voor ze open”

De honingbij heeft het in Nederland de laatste jaren niet makkelijk. Vooral in de winter sterven door onverklaarbare redenen vele bijenvolken en imkers klagen over het geringe voedselaanbod. Daarnaast is het aantal imkers in de afgelopen 25 jaar meer dan gehalveerd. Door de teloorgang van het aantal van deze bestuivende insecten komt de productie van een groot aantal van onze voedselgewassen in gevaar. “Er zal veel moeten gebeuren om het tij te keren” aldus beroepsimker Daan Ludwig “Wie bij wil dragen aan een grotere en gezondere bijenstand door imker te worden, wordt door onze imkersvereniging met open armen ontvangen op de beginnerscursus. Maar mensen kunnen ook zonder imker te worden een enorme bijdrage leveren aan een beter leefklimaat voor de honingbij. Plant bijvoorbeeld bij-vriendelijke planten in je tuin of zaai een braakliggend stukje grond in.”

De Open Imkerijdagen trokken naar schatting landelijk zo’n 30.000 bezoekers en vinden ook volgend jaar weer plaats tijdens het tweede weekend van juli. Wie meer wil weten over bijen en bijenhouden kan terecht op www.imkersvereniginghoenderloo.nl.
 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0216356_Bibliotheek.jpg

Cultuurbedrijf RIQQ en Bibliotheek Veluwezoom zetten eerste stap naar fusie

REGIO - Cultuurbedrijf RIQQ en Bibliotheek Veluwezoom willen hun krachten bundelen en daarmee de kwaliteit en impact van kunst en cultuur in de regio versterken. Daarom gaan de culturele organisaties het komend jaar nauwer met elkaar samenwerken en willen zij op termijn fuseren.

Sintmuziek op carillon

DOESBURG - Zondag 5 december zal tussen 14.00 en 15.00 uur het carillon van de Martinitoren weer klinken. In het eerste deel van het programma klinken diverse stukken waarin bekende sinterklaasliederen zijn verwerkt, hoe kan het ook anders op deze datum? Ook komen alle bekende sinterklaasliedjes voorbij.

0215880_Bernadette_Hakken_Libelle.jpg

Het Peukenmeisje Bernadette won Libelle Ster

ELLECOM - Ze begon in 2018 met een jaar lang peuken rapen. Inmiddels is Bernadette Hakken uit Ellecom al ruim drie jaar hard aan het knokken tegen plastic vervuiling. Haar inzet voor het milieu leverde haar onlangs de tweede plaats op in de Libelle Ster Verkiezing, waarmee sterke vrouwen in

0216414_duurzaamheid.jpg

Geld besparen op je energierekening

LOENEN - Huurders van Veluwonen kunnen op woensdag 8 december tussen 19.30 21.00 uur aansluiten bij een gratis online bijeenkomst over geld besparen op de energierekening. LoenenEnergie geeft tips en trucs over hoe dat moet. Monique Harmsen van Loenen Energie vertelt: "De bijeenkomst is speciaal voor huurders. Je krijgt informatie

0215869_Omslag_Velp_viert_vrijheid.jpg

Boek met foto’s van buitenexpositie Velp viert vrijheid

VELP - De buitenexpositie Velp viert vrijheid, die afgelopen september te zien was in het centrum van Velp, was een groot succes. Stichting Velp van Oranje brengt nu een boek uit met dezelfde titel. Hierin zijn de 21 foto's opgenomen, die werden gemaakt en geëxposeerd ter gelegenheid van 75+1 Jaar