Home / Dieren / Gazelle viert jubileum met Champion Mondial festival

Gazelle viert jubileum met Champion Mondial festival

DIEREN – Gazelle duikt terug in de tijd. Op zaterdag 10 juni houden ze op het fabrieksterrein in Dieren van 10.00 tot 17.00 uur het eerste Champion Mondial Festival. Dit is een retro-evenement voor wielerliefhebbers die van nostalgie houden. Er staan onder meer een retrorit met vintage fietsen en een recordpoging met Gazelle-fietsen van 30 jaar of ouder op het programma.

Een en ander in het kader van het 125-jarig bestaan van de Dierense fietsenfabriek.

Gazelle kijkt op het Champion Mondial Festival niet alleen terug naar het verleden, maar ook naar het heden. De fabrikant viert het 125-jarig bestaan met de lancering van de vernieuwde Champion Mondial racefiets, in een limited edition uitvoering. Om 11.00 uur wordt de fiets onthult door onder andere Harm Ottenbros en Hennie Kuiper. Beiden werden in het verleden wereldkampioen bij de profs op een Champion Mondial. Gazelle stopte overigens in 2002 met de productie van racefietsen.

Het Champion Mondial Festival is in de eerste plaats een evenement voor mensen die gek zijn van oude, nostalgische fietsen. Er is ’s middags een retrorit (25 en 50 kilometer) met historische fietsen, die start om 11.30 uur. Iedereen met een klassieke racefiets – Gazelle ziet natuurlijk het liefst zo veel mogelijk Champion Mondials aan de start – mag aansluiten. Bij de stand van Vereniging De Oude Fiets kunnen eigenaren laten onderzoeken hoe oud hun fietsen zijn en in hoeverre ze origineel zijn. De retrorit komt langs tal van historische ‘Gazelle’ plaatsen, waaronder de eerste Gazelle fabriek.

Tijdens het evenement onderneemt Gazelle een recordpoging. De fietsfabrikant wil zo veel mogelijk mensen met een Gazelle fiets van minstens 30 jaar oud, bij elkaar brengen. De bedoeling is om met het peloton een korte rit door de omgeving te maken. Gazelle hoopt op een vermelding in het Guinness Book of Records. Het programma voor de recordpoging ziet er als volgt uit: 15.00 uur verzamelen bij Gazelle, om 15:30 uur het tellen van de Gazelle’s en om 16.00 uur het vertrek vanaf het Gazelle terrein voor een korte rit met hopelijk een enorm aantal Gazelle’s. Om 17.00 uur maakt een notaris bekend of de poging geslaagd is.

De jubileumdag is opgehangen aan de Champion Mondial. Dat is decennialang een topframe geweest. Harm Ottenbros was de eerste renner die met een Gazelle de wereldtitel op de weg greep, hij deed dat in 1969. Ook Hennie Kuiper werd met wereldkampioen (in 1975) op een Gazelle. Legendarische coureurs reden op zo’n Dierense racefiets, zoals Rik van Looy, Jan Raas, Wout Wagtmans, Louis Ocana, Peter Post, uiteraard Erik Breukink, Jo de Roo, Jeroen Blijlevens en Roger de Vlaeminck, om maar een handvol kampioenen te noemen.

Het Champion Mondial Festival draait overigens niet alleen om wielrennen. Het evenement is er voor het hele gezin, met voor de kinderen voor kinderen springkussens en oud- Hollandse spelen. Op en bij het festivalterrein is ruimte voor cultuur, eten, drinken en ontspanning. Er zijn optredens, bezoekers kunnen (streek)lekkernijen proeven. Het Champion Mondial Festival duurt van 11.00 tot 17.00 uur en vindt plaats op het terrein van Gazelle in Dieren. Het is gratis toegankelijk.

www.gazelle.nl/championmondial

foto:
Hennie Kuiper werd in 1975 wereldkampioen op een Gazelle Champion Mondial. Zaterdag onthult hij in Dieren de jubileum-versie van dat model

 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.